Снимка: Bulgaria ON AIR

Лошо време в Атлантическия океан прекрати по средата на дистанцията преплуването на Гибралтарския проток и попречи на Цанко Цанков да запише историческо постижение.

"Плувният маратон вчера започна отлично и след приблизително 7500 м във водите на Атлантическия океан беше прекратен от организаторите, тъй като условията рязко се влошиха. Появи се характерното за този район подводно течение, което отклонява траекторията на плуване към Средиземно море и създава много високи вълни, което е риск за сигурността на състезателите", разказа плувецът в ефира на "България сутрин".

Той добави, че до момента на прекъсването е водил в състезанието. Плувецът се надява в следващите дни да има възможност отново да атакува протока.

"Условията тук са много трудни. Самите организатори казват, че условията се променят всеки ден. Продължавам с моите тренировки. Плуването може да стане най-късно до 13 септември, когато се затваря прозорецът за преплуване на Гибралтарския проток. Така че все още имаме доста на брой дни, в които условията може да бъдат подходящи", каза още Цанков пред Bulgaria ON AIR.

Според него Гибралтарският проток е показал на плувците своята сила и непредвидимост. Той отбеляза, че температурата на водата се променя много заради влиянието на Средиземно море.

Плувецът съобщи, че участват 24 души от целия свят, като той плува в група с най-бързите плувци, които са от САЩ, Италия и Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase