Снимка: БГНЕС

Домакинът на Мондиал 2022 направи революционен за историята си ход. Катар ще разреши на феновете, които имат билети за мачовете от предстоящото световно първенство, да си купуват бира. Това ще бъде възможно три часа преди първия съдийски сигнал и един час след края на двубоите, но не и по време на самите срещи.

Официалният партньор на първенството, американската бира "Будвайзер", ще има ексклузивното право да продава пивото си за цялата продължителност на турнира в зоните, достъпни за притежателите на билети около съоръженията, но не и на самите стадиони, пишат от Dir.bg.

Тoва ще бъде първото световно първенство, което се провежда в мюсюлманска държава със стриктен контрол над алкохола и това създава невиждани досега проблеми на организаторите. А когато популярна марка бира е един от основните спонсори на турнири по спорт, в който феновете обичат да пият бира... нещата стават още по-трудни.

"Будвайзер" ще получи разрешение да продава бира и в част от основната фен зона в центъра на столицата на Катар - Доха. Това ще се случва от 18:30 вечерта до 1:00 часа след полунощ по врема на всеки един от 29-те дни на Световното първенство.

Досега на всички проведени първенства достъпът до бира бе напълно свободен и неограничен. Все още няма яснота каква ще бъде цената на напитката. За справка - една малка наливна бира на летище "Хамад" в столицата на арабската държава струва $12.

Въпросите относно статута на алкохолните напитки в страната съпътстват Катар още откакто страната получи домакинството на първенството преди вече повече от 10 години.

Все пак говорим за държава, която не е на "сух" режим като съседдите си от Саудитска Арабия, но консумацията на алкохол на обществени места на катарска територия е забранено. Освен това посетителите на държавата не могат да вкарват алкохол в страната, дори и от безмитния магазин на летището, където той се продава. Единственият подобен магазин е в покрайнините на столицата и от него може да се пазарува само със специално разрешително.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 8 месеца

Да бе, 12 долара малката бира, миналия месец последно минах през Доха и на летището седнах да хапна и пих 2 големи наливни бири Стела Артоа по 6 долара всяка.

10

Анонимен

преди 8 месеца

"а мужикистан ще играе с киргизстан - това наричам аз нов световен ред хахахаа харесва ли ви, мужики" - леко да не забравиш да гледаш нашия със Гибралтар, туко-виж забравиш, че си се самозабравил.

9

Анонимен

преди 8 месеца

Мръсен ислям.Не трябва да ги допускаме изобщо тук сред нас Те са като пришълеца от едноименния филм..Само вижте изказването на мюсюлманина по долу.Имаме сериозен проблем с ИСЛЯМА. Исляма няма място в ЕС!