Снимка: БГНЕС

Веселин Топалов загуби от китаеца Ван Хао с 1:1,5 точки в седмия кръг на супертурнира по шахмат в Ставангер (Норвегия). Партията по класически шахмат между двамата завърши реми на 82-ия ход, като Топалов бе с белите фигури, а в последвалата армагедон партия Ван Хао победи българина, който отново бе с белите фигури, на 33-ия ход, съобщи БНР.

След седмия кръг Веселин Топалов заема осмо място в класирането със 7 точки. Лидерската позиция с 13,5 точки държи настоящият световен шампион Магнус Карлсен от Норвегия, а втори е индийският ветеран Вишванатан Ананд с 13 точки.

В осмия кръг Веселин Топалов ще играе с черните фигури срещу представителя на САЩ Уесли Со. 

Според регламента на турнира в Ставангер шахматистите играят всеки срещу всеки в девет партии по класически шахмат. За победа се дават 3 точки, за загуба - 0. В случай на реми двамата шахматисти получават по една точка и се играе блиц партия с армагедон правила. Ако тя бъде спечелена от играещия с белите фигури, той получава допълнителна половин точка. Ако завърши реми или бъде спечелена от играещия с черните, който има намалено време за мислене, той взима допълнителната половин точка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase