Снимка: БОК, Йордан Петков
fallback

Най-добрият ни алпиец Алберт Попов завърши на престижната девета позиция в алпийския слалом на Олимпиадата в Пекин и по този начин стана българина с най-добро постижение в китайската столица.

24-годишният софиянец направи много добри два манша на пистата "Ледена река" в Янцин и остана само на 36 стотни от секундата от място на подиума.

"Със смесени чувства съм. Разбира се, резултатът е страхотен, но искахме малко повече. Можеше да се свалят по 3-4 десети и в двата манша. Спортната злоба в мен се обажда сега и в следващите два часа ще ме държи и ще ме е малко яд. Опитах се да дам всичко от себе си както в първия, така и във втория манш, въпреки че пистата е равна, доста по-лесна“, заяви Алберт пред БТА.

Oще по темата
"Запазих си позицията от първия манш. Исках да скоча малко по-напред. Хвърлих се, случват се грешки. Сега ще изкоментираме спускането с Ивайло Борисов. Все пак съм доволен, в топ 10 на Олимпиада съм, така че ще се почерпим", добави той.

Българинът призна, че не е направил най-доброто начало на втория манш, където е загубил 4-5 десети от секундата. "Стартът е доста специфичен. Имаш точно четири врати, в които трябва да събереш максимално скорост за следващите 30 секунди равно. И в двата манша карах 22-и поред, условията и теренът са добри, но стават едни следи, в които в тези четири врати, ако не успееш да влезеш в тях перфектно и да вземеш максимума, просто постепенно губиш по малко“, обясни алпиецът ни.

Алберт Попов записа второ най-добро постижение за българин в алпийските ски на зимни олимпийски игри след двете шести места на Петър Попангелов в слаломите в Лейк Плесид 1980 и в Сараево 1984.

„Рекордите се правят, за да бъдат подобрявани, за да могат да се правят нови. Пожелавам си да съм здрав, да продължавам в този дух и смятам, че рано или късно и тези резултати ще дойдат", каза Попов.

Той оцени, че като цяло е доволен от представянето си на Олимпиадата, след като в гигантския слалом записа историческо 17-о място, което е на-добро за българин в дисциплината на Олимпиада.

"За гигантския слалом се представих смело. За възможностите ми смятам, че надскочих себе си. За слалома - мисля, че бях супер спокоен. Това ми даде увереност в карането. На места не бях толкова прецизен и загубих малко повече, но цялостно смея да кажа, че съм доволен и с нетърпение чакам третите ми Игри", каза алпиецът.

Алберт Попов ще направи кратка почивка в България, след което стартира подготовка за края на сезона.

"Сега първо ми предстои почивка. Няма да е много дълга. Ще се приберем за три дни в България. След това имаме два старта в Гармиш, ще заминем малко по-рано, за да се подготвим. Имаме вече идея за една писта в Австрия, защото тя ни вдъхва доверие и съумявам после на стартовете след тези тренировка да давам максимума от себе си. След това ще се приберем или ще карам в Кранска гора, все още не ме го решили. А после следва Флахау на 9 март вечерен слалом и след това погледите ни са към финалите на Световната купа", обясни той.

Най-добрият ни алпиец не пропусна да изкаже благодарност на близките си, на Българската федерация по ски и на феновете.

"Виждам, че хората ни следят и ни се радват. Не исках преди тази Олимпиада да давам много интервюта. Опитах се да се откъсна малко от социалните мрежи. Исках да се фокусирам върху представянията си. Не съм чел много, но ще се радвам да обърна достатъчно внимание на всички, когато се върна в България, защото вече напрежението мина и ще се радвам да разкажа от първо лице", заяви Попов пред БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

кайзер созе

преди 2 години

Браво ! За ски слалом на Олимпиада 9 -то място се е направо геройство . Който е запознат знае ,че първите петнадесет след първия манш са потенциални медалисти, дели ги един само един миг. Когато Попангелов стана шести нашия коментатор беше като обезумял , за малко да детронира великия Стенмарк. Бях малък и не разбирах какво толкова се радва, за момент си помислих ,че е спечелил. Но сега осъзнаваме какво е направил, така, че поздравления за Попов !

5

Анонимен

преди 2 години

Тоа Албърд Попоф не ли се силеше, че ще вземе медал, може, ама тиквен.

4

До Българофил

преди 2 години

Достъпа до олимпиадата е свободен, стига да покриеш нормативите. Като си толкова отворен - що не пробваш ти да се състезаваш? Надявам се името ти да е напълно българско, че да не се дразниш сутрин, като се погледнеш в огледалото.

fallback