Снимка: БГНЕС

Спортният министър на Украйна в сряда призова атлетите на страната да избягват руснаци на предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин поради опасения от това, че Русия може да нахлуе в бившата съветска република.

Киев и Москва са в обтегнати отношения, откакто Москва анексира Крим и подкрепи сепаратистки бунт в източна Украйна през 2014, стартирайки конфликт, който отне живота на повече от 13 000 души. Напрежението достигна връхната си точка, след като западните правителства обвиниха Москва в това, че е изпратила над 100 000 войници на границата на Украйна през последните месеци и предупредиха за евентуално планирана атака.

Спортният министър Вадим Гутсайт заяви, че по време на „патриотична“ среща, атлети и треньори са били инструктирани да избягват Руската олимпийска делегация. На тях им било казано да „избягват срещи с руски спортисти и да не се снимат с тях“, каза той за онлайн изданието Tribuna.com. „Войната продължава вече осем години, сега проблемът е на границата. Много важно е нашите атлети наистина да контролират емоциите си в подобни ситуации“, каза той.

Гутсайт добави, че не може да ги „принуди“ да избягват руснаци, но министерството му „препоръчва“ 45-те украински спортисти, които пътуват до Пекин, да направят именно това. „Разбирам, че от много години има приятелства между атлети, които тренират заедно. Но…това е страната, с която водим война“, заяви спортният министър, добавяйки, че всички „са се съгласили и изслушали“ посланието след срещата.

По-рано през деня кметът на Киев Виталий Кличко, бивш световен шампион по бокс в тежка категория, обеща да „защити“ града, ако предупрежденията за потенциално нахлуване от руски сили се сбъднат. Западните съюзници на Украйна предупредиха, че ще наложат солени глоби, ако Москва атакува страната. Кремъл отхвърли планове за инвазия. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase