Още по темата
Поредицата "Златните" по Bulgaria ON AIR тази седмица ни среща с първия и единствен българин към момента, играл в НБА, понастоящем и президент на Българската федерация по баскетбол (БФБ) – Георги Глушков. 
 
Най-успешният ни баскетболист разказа за пробива си в Лигата на извънземните, за жестоката конкуренция в Америка и класирането на националния отбор на Европейското първенство през 2022 г. 
 
Глушков описва началото на професионалната си кариера като "интересен случай".
 
"Исках много да играя баскетбол, а не ми се получаваше. Не бях нито много висок, нито много добър. Баскетболът тогава бе за високите хора, бяха доминиращи фактори. Така се случи, че отидох в Ямбол и като си помисля, е било късмет да срещна Симеон Варчев, който ме хвана за ръка, повярва и ме накара да сънувам да стана добър баскетболист", сподели легендата на българския баскетбол. 
 
Той е поканен да участва в драфта на НБА през 1985 г. 
 
"Не можахме да разберем, че съм поканен от професионален отбор от НБА. Разбрах го, когато слязохме на летището и видяхме около 40 журналисти и 10-15 камери и започнахме да се оглеждаме да питаме коя холивудска звезда пътува с нас. Оказа се, че те са дошли за нас", спомня си Глушков.
 
Глушков е категоричен, че Александър Везенков е абсолютно готов за НБА.
 
"Аз очаквам той да бъде поканен, да намери място там, защото той вече е готов. След толкова години упорито търпение смятам, че е готов. Евролигата е много трудно състезание, той показа, че може – както в защита, така и в нападателен план", смята президентът на БФБ.
 
Относно класирането на българският национален отбор по баскетбол за Европейското първенство той отбеляза:
 
"Класираха се с много мъжка игра. Баскетболът е война на игрището между двата отбора. Показахме, че можем, преди бяхме много близко. Имахме мачове, когато не ни достигна малко, но явно отборът израсна психически".
 
Глушков смята, че за да се развива баскетболът в България, трябва да се осигурява среда за младите състезатели и треньори.
 
Гледайте цялото интервю във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase