Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От БФС дадоха много добра оценка на системата за видеонаблюдение ВАР.

"Точно година след старта на проекта "VAR" в българското първенство, фактите показват, че навлизането на технологиите по българските терени е изиграло ключова роля за по-голямата обективност и справедливост при взимането на решения от страна на съдиите. Равносметката от употребата на системата в 90 мача от Първа професионална лига, Купата на България и Суперкупата на България е, че при над 92 процента от разгледаните ситуации реферите са взели правилно крайно решение с помощта на технологиите", пише сайтът на БФС.

На 17 октомври миналата година стартира първият етап от обучението на българските рефери за работа със системата VAR – 4-годишен проект, финансиран с близо 2 милиона евро от бюджета на Българския футболен съюз. Подготовката – както през зимата, така и през лятото на 2021 г., включваше 3 основни фази: офлайн обучение, симулационни мачове и турнири на юношески и женски отбори.

Паралелно с това 15 български стадиона бяха приведени в пълна техническа готовност за обслужване на системата и преминаха успешно инспекция от страна на експертите на ФИФА. За същинската работа със системата у нас бяха ангажирани 4 VAR вана, два от които обслужват мачове в София и в Северозападна България, един - в Северна България и един в Пловдив, Стара Загора и Кърджали.

Системата дебютира официално по родните терени в плейофната фаза на сезон 2020/2021 г., когато бе използвана в 15 мача от първата шестица на ППЛ, във финала за Купата на България и в баража за определяне на българския представител в Лигата на конференциите. От началото на сезон 2021/2022 г. към днешна дата общо 90 двубоя вече са били обслужени от високо-технологичната система и резултатите недвусмислено показват, че VAR оказва изключителна помощ на българските футболни съдии при взимането на решения в спорни ситуации, отчитат от БФС.

Дотук системата се е използвала в 57 случая от общо 90 двубоя от българското първенство, или средно веднъж на 1.6 мача. Т.нар. "положителни намеси" – при които използването на VAR e довело до отсъждане на коректно решение, независимо от първоначалната преценка на съдията, са 48. От тях 16 корекции са директни (без видеопреглед от страна на съдията), като 15 от тези ситуации са свързани със засади, а една – за признаване/отменяне на гол при спорно положение на голлинията. При останалите 32 „положителни намеси“ пък се е стигало до видеопреглед от страна на главния съдия: в 22 от тези случаи – за отсъждане/отмяна на наказателен удар; в 8 случая – за отсъждане/отмяна на червен картон; в 2 случая – за нарушение във фазата на изграждане на голова атака.

Неправилните намеси на VAR досега са 9, като 4 от тях не са довели до отсъждане на грешно решение и съответно не са ощетили отборите, тъй като при преразглеждането на ситуацията главният рефер се е уверил в правилността на първоначалното си решение. Само в 5 случая "пасивната намеса" на VAR е довела до грешни отсъждания – всичките, касаещи отсъдени/неотсъдени наказателни удари.

"Съществено е да се отбележи, че въвеждането на системата VAR на практика решава един от най-спорните моменти в практиката на футболното съдийство – признаването или отмяната на попадения заради наличието/отсъствието на положение за засада. Фактите показват, че в нито един от споменатите 90 двубоя дотук няма допуснат или неправилно отменен гол заради засада", отчитат от БФС.

Още новини от родния футбол четете в Gol.bg

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 6 месеца

Лоби е по известен с танцовите си умения и кючеци,виж в нета такива негови клипове ще намериш колко искаш..

4

Анонимен

преди 6 месеца

Дори и ВАР работи ,,иначе" в България . Перуката и компания са изключителни наглеци !

3

vlady

преди 6 месеца

ВАР все пак позволява на съдиите да подхождат творчески към ситуациите и да проявяват интуиция и въображение.