Снимка: БГНЕС
Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че антивирусните мерки, които са предприети за Игрите в Токио, "работят", след като японската столица отбеляза най-големия си брой новозаразени от януари насам, предаде БГНЕС.
 
Остава само седмица до откриващата церемония за Олимпиадата, която ще се проведе в по-голямата си част при закрити врати, организаторите настояват, че те могат да се състоят безопасно, ако атлетите, организаторите и журналистите да спазват антивирусните правила. 
 
Атлет в Япония тества положително заедно с още петима работници, главно контрактори, след като Токио регистрира 1308 нови случая. По-рано пък стана ясно, че осем души от персонала на японски хотел, където е настанена бразилската джудо делегация, са с коронавирус, а член от щаба на руския ръгби севънс тим е бил хоспитализиран след положителен тест.
 
Бах сподели, че пътуване до олимпийското село в четвъртък сутрин го е убедило, че антивирусните мерки са "налице, и работят". 
 
"Можем да видим и да се убедим, че всички делегации следват правилата и ги подкрепят, защото знаят, че е в техен интерес да са в безопаност. В техен интерес е и в солидарност с жителите на Токио", каза той по време на среща с губернатора на Токио Юрико Койке.
 
Столицата в момента е под извънредно положение, като се ограничават продажбите на алкохол. Мерките ще продължат и по време на Олимпиадата. Токио 2020 заяви по-рано, че шестима души, включително атлет, няколко контрактори и член от персонала на Игрите са дали положителни проби за вируса на 13 и 14 юли. Не бе дадена обаче допълнителна информация за идентичността на заразените лица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase