Снимка: БГНЕС
fallback

Евро 2020 "чука на вратата", а испанският тим ще направи всичко възможно за да си върне короната, която отстъпи на Португалия през 2016-та година. Испания е европейски шампион от 2008-а и 2012-та, а супер поколението на Шави и Иниеста грабна даже и световната титла през 2010-та година.

Последното Евопейско първенство по футбол обаче се оказа огромна разочарование, след като "ла фурия" бе изхвърлена от Турция на 16-тина финалната фаза.

5 години по-късно, Луис  Енрике (последния мениджър спечелил  Шампионската лига с Барселона) почти изцяло промени състава  и е готов да се бори на  титлата. Но докъде ще стигнат силите на испанците?

Най-добрите играчи:

Давид де Хея – Звездата на Манчестър Юнайтед постепенно отстъпва титулярното си място в състава на "червените дяволи" на младокът Дийн Хендерсън. Въпреки осезаемия спад във формата, де Хея все още е най-класния испански вратар и почти сигурно ще бъде под рамката за ЕВРО 2020.

Серхио Рамос – последния войн от златната ера на Испания. Рамос е твърд титуляр в състава на "ла фурия" за последните 15 години, а през миналия сезон почти самостоятелно изведе Реал Мадрид до титлата в Ла лига. Освен с лидерските си качества в отбрана, Рамос може да бъде полезен с головите си умения пред вратата на съперника.

Родри – Въпреки, че играта ще се движи около 18-годишната звезда на Барселона Педри, Родри е моторът, който трябва да движи играта на испанците от по-задни позиции. Бавно и постепенно играчът на Манчестър Сити пое "диригентската палка" от Серхио Бускетс и в момента е най-важния играч в схемата на Испания. През този сезон Родри спечели титлата в Англия, а отборът му е фаворит във финала на Шампионската лига.

Феран Торес

Нападателят на Манчестър Сити е най-сериозното испанско "оръжие" в последните две години. Младокът наказа Германия с хеттрик през ноември 2020-та, а на клубно ниво измести легендата Агуеро от стартовата единадесеторка на Пеп Гуардиола.

Тактиката

Луис Енрике се опитва да се върне към гениалния футбол на Пеп Гуардиола от 2008-а, който бе адаптиран в националния отбор от Висенте дел Боске през 2009-та.  Най-вероятно тимът ще бъде подреден в схема 4-3-3, а стартовата единайсеторка трябва да изглежда по следния начин: де Хея, Гая, Пау Торес, Рамос, Роберто, Коке, Педри, Родри, Феран Торес, Оярсабал и Мората.

Моментната форма

Испанците си заслужиха място на финалите с почти безупречни резултати. Отборът постигна 8 победи и две равенства. Головата разлика също бе красноречива: 31 на 5 в полза на иберийците. У дома пък отборът допусна само един гол, при това от дузпа срещу Норвегия. Най-сериозния им опонент в квалификационната фаза бе тимът на Швеция, който бе победен на испанска земя, а домакинският двубой на скандинавците завърши без победител.

Ако вземе в предвид последните 10 мача във всички турнири, нещата не са толкова розови. Испанците загубиха само веднъж, но пък допуснаха 5 равенства и взеха само 4 победи. Поражението пък дойде срещу скромния тим на Украйна. Няма как да не отбележим и гръмката победа с 6:0 срещу Германия от турнира Лига на Нациите.

Още информация и новини около Испания и останалите участници на Европейското първенство, може да откриете всайта на българския спортен новинар 7Спорт.

Шансовете за победа:

Испания не е сред основните фаворите за успех на Евро 2020. Букмейкърите дават най-добри шансове за Англия, Франция и дори Белгия. Коефициентът за титла на "ла фурия" е 8, което не е особено изненадващо, ако се вгледаме към шокиращото им отпадане през 2016-та и формата им от последните 12 месеца.

Ние обаче смятаме, че испанците могат да поднесат изненадата, тъй като съставът им е пълен с млади и ужасно талантливи играчи, които за жадни за успехи. Треньорът им пък е маниак на тема фитнес и интензитет, въпреки че не се слави като невероятен тактик. Това не означава, че Луис Енрике е лесен за надиграване, но силната страна на испанците ще бъде тяхната издръжливост и непримиримост. Добрата физическа подготовка пък може да окаже огромно влияне, точно след най-интензивния сезон във футболната история.

Смяната на поколенията е факт, а този тим на Испания има всички шансове да повтори успехите на "златната генерация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback