Снимка: БГНЕС

Петиция, призоваваща за отмяна на Олимпийските игри в Токио, събра 350 000 подписа за девет дни и беше подадена до организаторите днес.

Тя отразява нарастващото обществено противопоставяне на събитието, тъй като четвърта вълна от инфекции на Covid-19 обхваща Япония, информира "Гардиън".

Организаторът на кампанията "Стоп на олимпийските игри в Токио" Кенджи Уцуномия заяви, че световното спортно събитие - вече отложено през 2020 г. поради пандемията от коронавируса, трябва да се проведе само когато Япония може да посрещне сърдечно посетителите и спортистите.

"Ние не сме в такова положение и затова Игрите трябва да бъдат отменени“, каза той на пресконференция. „Ако Олимпийските игри все пак се проведат, към тях трябва да бъдат насочени ценни медицински ресурси". Петицията е била предадена на ръководителите на Олимпийския и Параолимпийския комитет, както и на губернатора на Токио Юрико Койке.

Тестовите събития за Олимпийските игри продължават да се провеждат без зрители.

Запитана за кампанията срещу игрите, губернаторът на Токио Койке каза, че ще продължи да работи за „сигурна и защитена” олимпиада. „Въпреки че има глобална пандемия, важно е да се осигурят сигурни и защитени игри Токио 2020“, каза тя на редовна пресконференция, цитирана от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase