Снимка: Reuters, архив

Южноафриканската лекоатлетка Кастър Семеня трябва да понижи нивата си на тестостерон, ако иска да продължи да се състезава при жените. Това значително ще повлияе на внушителната й скорост.

28-годишната спортистка, носителка на две Олимпийски титли, загуби делото си пред Спортния арбитражен съд Швейцария в сряда. Решението беше взето с 2:1 гласа.

Спорът между Семеня и Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) продължава вече над година, посочва Vice.

"Знам, че регулациите на IAAF винаги са били насочени специфично срещу мен", каза Семеня в изявление, разпространено от нейните адвокати.

"В продължение на десетилетие IAAF се опитва да ме забави, но това само ме направи по-силна. Решението на Спортния арбитражен съд няма да ме спре. Отново ще се изправя и ще продължа да вдъхновявам младите жени и атлети в Южна Африка и по света", казва още Семеня.

През 2018 г. IAAF обяви ново правилно, отнасящо се до жените състезателки със състояние, наречено хиперандрогенизъм. При него нивата на тестостерон са завишени. Федерацията реши, че по-високите нива на хормона дават предимство на състезателките в състезанията от 400 метра до 1500 метра. Това наложи въвеждане на нова политика, която изисква жените състезателки със състоянието да взимат лекарства като противозачатъчни, които да подтискат нивата на тестостерона.

Кастър Семеня и нейните адвокати твърдят, че тя не трябва да променя тялото си, за да се състезава и отбелязват, че много други атлети биват поощрявани за генетичните си дадености.

Изискванията на федерацията могат да повлияят на представянето на Семеня в състезанието на 800 метра, най-силната й дисциплина. Експерти предвиждат, че ако тя понижи нивата си на тестостерон това може да я забави с пет до седем секунди.

Решението ще засегне и най-големият противник на Семеня, атлетката от Бурунди Франсин Нийонсаба. В скорошно интервю тя заяви, че също има хиперандрогенизъм и критикува решението на IAAF като "дискриминация".

В решението си IAAF отбелязва, че решението е дискриминационно, но подобна дискриминация е нужна, разумна и пропорционална спрямо целта на федерацията да запази интегритета на женската лека атлетика.

Адвокатите на Кастър Семеня имат 30 дни да оспорват решението на Спортния арбитражен съд. Те заявиха, че все още преглеждат решението и обмислят дали да повдигнат възражение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase