Снимка: Reuters

Dnes.bg продължава да ви представя родните олимпийци, които ще се състезават за страната ни на предстоящите зимни олимпийски игри в Пьонгчанг.

Още по темата

Владимир Зографски е роден на 14 юли 1993 година в Самоков и е единственият българин в ски скоковете. Най-големият успех 24-годишния самоковчанин е от 2015 г., когато печели златен медал на Зимната Универсиада на шанцата в Щръбске Плесо, Словения.

В стартовете за Световната купа по ски скокове през сезон 2010/11 постига страхотни резултати, между които 16-то място в Оберстдорф и 19-то място в Гармиш-Партенкирхен. През сезон 2011/12 заема осмото място на голяма шанца на състезанието в Лилехамер. През следващия сезон, 2012/13, заема десетото място на голяма шанца в Енгелберг, Швейцария.

Зографски има успехи и на световни първенства. През януари 2010 на шампионата на планетата по северни дисциплини за младежи в Хинтерцартен се класира на седмо място, след като е трети в първия скок. На Световното първенство за младежи в Отепаа, Естония през януари 2011 печели златен медал. По този начин става първият български ски-скачач, постигал това.

За него това ще е втора Олимпиада след Сочи 2014. На малката шанца не успя да преодолее квалификациите, а на голямата шанца се класира на 47-мо място, което се оказа недостатъчно за втория финален скок.

Още новини за нашите представители четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase