Снимка: Reuters

Марин Чилич стана първият хърватин в историята, който се класира за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис, а от понеделник ще запише и рекордно класиране в кариерата си, като ще измести Григор Димитров от третото място в световната ранглиста.

 
Поставеният под номер 6 Чилич отнесе британеца Кайл Едмънд с 6:2, 7:6(4), 6:2 след 2:18 часа игра.  29-годишният хърватин пласира 11 аса и 32 печеливши удара и доминираше, като не допусна пробив и загуби само 5 точки от 50 вкарани първи сервиси в целия мач. Така той ще играе за трети път за трофея в турнирите от Големия шлем след титлата си на Откритото първенство на САЩ през 2014 година и финала на "Уимбълдън" през миналия сезон. 
 
Чилич взе първия сет със серия от четири поредни гейма, а втората част премина без пробиви и стигна до тайбрек, в който хърватинът реализира мини-брейк за 4:3 точки и до края запази предимството си. В третата част Едмънд, който вече беше използвал медицински таймаут, очевидно страдаше физически и хърватинът без проблеми триумфира. "Във вторият сет имах приливи и отливи в играта си. Не успявах да върна повече ретури, за да го поставя под напрежение, пропуснах някои форхенди, а и Кайл започна да сервира по-добре. Все пак беше важно, че спечелих тайбрека.
 
В третия гейм на третия сет, когато го пробих, той остави няколко топки да минат покрай него. Със сигурност имаше някакви проблеми с придвижването и затова се опитвах да го движа повече. Той имаше доста тежки мачове в турнира досега, записа някои големи победи, но това си оказа влияние днес. Аз лично се чувствам много добре. Днес нямаше същата интензивност, както в предишния мач срещу Надал. Все пак най-хубавото е, че имам два почивни дни и се надявам да бъда напълно възстановен за финала в неделя", коментира Чилич.
 
Той очаква победителя от утрешния полуфинал между защитаващия титлата си Роджър Федерер (Швейцария) и Хьон Чун (Република Корея). Едмънд пък игра за първи път в полуфиналите на турнир от Шлема, а от понеделник ще прогресира за първи път в топ 30 на световната ранглиста.
 
Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase