Снимка: архив, Reuters

Най-успешният футболен клуб на Белгия RSC Anderlecht се предлага за продан, съобщават местните медии.

Две оферти са подадени за придобиването на брюкселския отбор, който в момента е на трето място в националната футболна лига.

Алишер Усманов, който притежава 30% от британския "Арсенал" проявява интерес и към "Андерлехт". Богатството на Усманов се оценява на около 20 млрд. евро. През май той предложи 2 млрд. евро на основния акционер на "Арсенал" Стан Кроенке, за да изкупи акциите му в клуба от Висшата лига.

За белгийския "Андерлехт" надават и двама белгийци - собственикът на телевизионна продуцентска компания Вутер Вандерхоте и търговецът на недвижими имоти Пол Хейзенс, които са обединили сили за покупката.

Според ББС е спорно, че Усманов ще може да прибави "Андерлехт" към колекцията си, тъй като вече има проблеми във Великобритания, тъй като се смята, че държи тайно акции и в британския "Евертън". Това противоречи на правилата, забраняващи едно лице да има собственост в два клуба, играещи в една и съща лига.

Белгийските медии съобщават, че президентът и бизнесмениджърът на "Андерлехт" са се виждали с Усманов на яхтата му в Монако.

Разговорите с белгийското дуо обаче били в по-напреднал етап и Вандерхоте и Хейзенс вече са направили оферта от около 100 млн. евро, каквато е поискана цена.

Хейзенс ще даде лъвския дял от парите, а Ванденхот докато ще ръководи клуба като председател. Хейзенс е собственик и на Кралския футболен клуб Антверпен, но според пресата този конфликт на интереси може да бъде разрешен, ако децата му го отменят в борда на един от клубовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase