Снимка: архив Reuters
fallback

Хора от България и от Турция са готови да се изследват дали могат да дарят черния си дроб на Наим  Сюлейманоглу. Шампионът на щангите е от дни в болница след като черният му дроб отказал да работи.

"Трябва да има трансплантация, и то в близките дни. Иначе рискуваме да го загубим", обясни доктор Аднан Баграъчък, който се е грижил за здравето му през последните години.

За състоянието на Наим стана ясно в понеделник, когато лекарите го поставиха в медикаментозна кома. Вчера той бе събуден от нея, а от болницата обясниха, че състоянието му се подобрява, но остава изключително сериозно.

"Благодаря ви, хора. И от България ме търсиха, за да искат да ги изследват дали могат да станат донори. Благодаря, дано се спаси", каза през сълзи братът на Наим Сюлейманоглу Мухарем, цитиран от "24 часа".

Oще по темата

Наим бил приет в спешното на университетската болница "Сани Конюк" още в събота вечерта, но до понеделник нямаше информация, че се намира в критично състояние.

Първият, който разбрал за новата криза, е другият изселник от България Халил Мутлу, който също като Наим има три олимпийски титли.

Сюлейманоглу е имал криза и преди две седмици, но лекарите са я овладели. Диагнозата е категорична – цироза.

В критично положение шампионът бил и през 2009 година. Тогава лекарите буквално го върнали от мъртвите. При тогавашната криза Наим престоял 3 месеца в болница, а след това му било забранено категорично да близва алкохол.

Според някои лекари още тогава е трябвало да се отиде на трансплантация. Проблем е, че близките на Наим нямали съвместимост с него и въпреки желанието им, не могат да станат донори.

Турските власти вече са се обърнали и към европейския център за трансплантации, за да бъдат включени данните на Наим в системата. И в болницата имало и други желаещи, които били готови да ги изследват, за да се разбере дали са съвместими.

Според всички Сюлейманоглу спазвал указанията на лекарите.

На поклонението на Иван Абаджиев Наим бил категоричен, че не близва от години. Дробът обаче вероятно е продължил да деградира, като според специалисти алкохолът не е единствената причина за това състояние.

Иначе Наим бил известен с привързаността си към чашката. След състезание празнувал с бутилка уиски, което дълги години било любимото му питие. Според турските медии, след като слага край на кариерата си след олимпиадата в Сидни през 2000 година, той посегнал и към наркотиците, но бил спрял навреме.

История с чашка има дори и при бягството му към Турция след световната купа в Мелбърн през 1986 година.

Тогава Наим изчезва по време на банкета след състезанието, което печели за трети път и повече не се връща.

Няколко месеца по-рано има и друга интересна история с Наим, за която Dnes.bg писа. Тя е свързана с една снимка, на която са запечатани шампиона и Тодор Живков.

След тревожните новини около Наим през последните дни президентът на Турция Реджер Ердоган се интересувал лично от здравето на Наим Сюлейманоглу и дори питал кога ще е възможно да го посети в болницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

аз-ът

преди 6 години

Мислех даю го наплюя, да кажа че само турчетата във форума го славят...НО... как да го плюя при положение, че 2 милиона българи направиха това което и той - да се махнат от тоя ке..***. Как да гомплюя при положение, че и аз мисля да направя същото. За тези които не знаятб- в цялата история на щангите има 4-*** , които са 3-кратни олимпйски златни медалисти. Той е единия от тях. Наистина сериозен спортист. Останалото Бог ще го съди.

15

Анонимен

преди 6 години

Спортист ,но предател.

14

Анонимен

преди 6 години

Велик шампион, но МАЛЪК като човек!!!!

fallback