Снимка: Дунав Ултра

На 8 и 9 юли тази година 15 аматьори-колоездачи ще стартират в уникална 550-километрова надпревара по веломаршрута, следващ северната граница на България - "Дунав Ултра".

Целта им ще бъде да изминат разстоянието от най-северозападното населено място на страната - видинското село Куделин, до последното населено "дунавско" място в България - Силистра, за по-малко от 36 часа.

Преодолявайки разстоянието успешно, участниците ще излъчат и победителя с неговите подгласници в първото издание на уникалното спортно събитие Дунав Ултра 4: "Гладиатори на колела".

"Гладиатори на колела" е естествено продължение на поредицата от кампании от последните години в подкрепа на крайдунавския веломаршрут "Дунав Ултра", чиято пълна дистанция от близо 700 километра вече беше преодоляна успешно с велосипед, при това за по-малко от 48 часа.

За разлика от минали издания, когато събитието имаше бутиков характер по отношение на участниците, тази година организаторите обявиха сложен механизъм, чрез който селектираха и одобриха 15 кандидати, решени да застанат на старта на екстремната велонадпревара.
 
Амбицията на организаторите е надпреварата "Гладиатори на колела" да се развие като едно от най-популярните събития от този тип на континента. В момента подобни състезания се провеждат в множество държави, а за да бъдат допуснати до участие, кандидатстват стотици атлети-аматьори от всички краища на света.

През 2017 година събитието ще предложи изминаването на дистанцията в два етапа по 550-километровата "крайдунавска" отсечка на веломаршрута "Дунав Ултра", който след Силистра продължава към Добрич и завършва на Черно море в района на с. Дуранкулак.

"Гладиатори на колела" ще предложи два финала - в Свищов и Силистра, където градоначалниците ще връчат почетните награди за първенците в етапите. Големият победител заедно с неговите подгласници ще бъде определен след сумиране на времената от двата етапа.

В тазгодишното събитие атлетите ще преминат през всички български крайдунавски градове, като ще финишират буквално на метри от останките от Базиликата на Дамян – мястото, където преди около 2000 години под името Дуросторум е основан днешният град Силистра.

Историята на античните кастели и селища Бонония, Рациария, Августа, Улпия Ескус, Димум, Нове, Сексагинта Приста, Трансмариска и Дуросторум е история на някои от днешните най-големи градове по поречието на река Дунав в България.

Събитието цели да популяризира тези места като атрактивни туристически дестинации не само от национално, а и от световно значение.

"Цялото поречие на река Дунав на територията на България е част от историята на древна Мизия - истинско съкровище в прекия и преносен смисъл" - казва Борис Бегъмов - създател на веломаршрута "Дунав Ултра".

През 2016 г. заедно с още двама атлети-аматьори той успява да преодолее дистанцията на маршрута, който сам създава в дуатлон (40 км бягане и 642 км колоездене) за по-малко от 48 часа.

Какви изненади ще предложи самото събитие "Гладиатори на колела" все още остава тайна, но вече стана ясно, че трима от "гладиаторите", които ще вземат участие тази година, са жени! Те ще стартират и ще мерят сили наравно с мъжете в това изключително изпитание на тялото и духа.

Събитието ще се комуникира в интернет като Facebook риалити, по време на което "зрителите" ще имат възможността да видят някои от древните римски градове "както никога до сега" посредством съвременна и модерна технология.

Рекорден брой от 10 общини - Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра - официално подкрепиха проявата, като за целта ще окажат логистична подкрепа на организаторите.

Министерството на туризма също застана официално зад събитието, гарантирайки за втора поредна година, че усилията на инициаторите категорично водят до популяризирането на региона като атрактивна туристическа дестинация в България и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase