Снимка: Reuters, архив

Европейската футболна централа потвърди промените, които влизат в сила в Шампионската лига от сезон 2018/19. Промени, които ще бъдат в полза на големите клубове и в ущърб на малките...

Така 26 отбора ще влязат директно в групите, другите ще спорят за едва 6 места.  Първите четири държави в ранглистата ще вкарват директно по 4 представителя в групите на ШЛ. За сезон 2018/2019 това са Испания, Англия, Германия и Италия.

В момента първите 3 държави имат запазени по 3 места в групите, а четвъртият отива на плейоф. Държавите на 4-о и 5-о място вкарват директно по 2 отбора, а третият играе плейоф.

В момента за групите директно се класират 22, а бройката до 32 се допълва след плейофи - 5 от шампионския поток и 5 от нешампионския. От 2018-а остават едва 6 места за допълване, в които ще трябва да се вмести и българският първенец.

4 допълнителни ще идват от шампионския поток, в който ще е родният първенец, а 2 - от нешампионския. Ако трябва да дадем пример, според настоящата ранглиста в групите на ШЛ ще влизат по 4 клуба от Испания, Англия, Германия и Италия. По 2 от Франция и Русия. Бройката ще допълнят шампионите на Португалия, Украйна, Белгия и Турция, както и победителите в Шампионската лига и Лига Европа.

Въпреки добрите резултати на Лудогорец в Европа последните години промъкването в лигата на богатите става все по-мъчно.

Ще се разпределят по 2,4 милиарда евро между евроучастниците. 25% ще се делят поравно. 30% спрямо резултатите, 15% спрямо маркетпула, но последните 30% пак са само за големите - те ще са спрямо класиране кой какви трофеи е печелил в Европа.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase