Снимка: Twitter

Американската медийна група "Либърти медия" обяви, че ще купи компанията организатор на състезанията с най-бързите автомобили "Формула 1" за 4,4 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Първоначално "Либърти медия" ще вземе дял от 18,7 на сто от компанията майка на "Формула 1" - "Делта Топко", като постепенно ще придобие всичките 100%.

До окончателното приключване на сделката консорциумът CVC Capital partners ще остане контролиращ акционер на "Формула 1". След като стане пълен собственик, "Либърти медия" ще се преименува на "Формула 1 груп".

Досегашният вицепрезидент на 21 Century Fox - Чейз Кери, е назначен за президент на "Формула 1", като шефът и основател на "Формула"-та - Бърни Екълстоун, ще остане неин главен изпълнителен директор.

"Либърти медия" е най-голямата международна телевизионна групировка, оперираща в над 30 страни в Европа, Латинска Америка и Карибите чрез местни свои клонове, носещи различни медийни брандове.

Сделката, която има рамкова стойност от 8 млрд. долара, слага началото на нова ера за един доминиран от европейския бизнес спорт, който отдавна търсеше начин да пробие на американския пазар и да спечели нова публика, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase