Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Тази седмица неговата тема е свързана с горенето на мазнините и всичко, което трябва да знаете.
Много от днешните продукти и хранителни добавки за отслабване подсилват правдоподобността на твърденията си чрез използването на „проучвания“ и анатомични диаграми, съдържащи големи червени стрелки и/или букви.
Докато самите проучвания могат да бъдат объркващи (понякога по предназначение), кой може да откаже на ясно изразеният червен надпис? За да избегнем възможността да бъдем излъгани е нужно да разберем науката зад горенето на мазнини до такава степен, че да можем да различим истината от фантастиката и измамата.

Факти за мазнините

За да опростим нещата, мазнините, за които говоря в тази статия са жълтата тъкан, която се натрупва под кожата и около органите, често резултат от преяждане и физически неактивен начин на живот.

Всяко хранене, което консумираме, по принцип съдържа повече калории отколкото тялото може да използва в момента. Остатъкът от тези хранителни вещества се складира в тъкан, специално предназначена за съхранение на калории за употреба по-късно. Захари и някои амино-киселини (тези от протеин) могат да бъдат съхранени като нишесте наречено гликоген. По-голямата част от гликогенният резерв в човешкото тяло се намира в човешките мускули и черен дроб. Мазнините се складират в специална тъкан наречена мастна тъкан, която се състой главно от бели мастни клетки. Има и други видове мастни клетки – кафяви и бежови, но те имат друга функция.

Въпреки, че повечето хора се оплакват от наличието на подкожна мастна тъкан, тя е важен орган в човешкото тяло и изпълнява няколко функции: складира енергия за по-нататъшна употреба, за периоди на глад и интензивно физическо натоварване, не позволява натрупването на мазнини в стомаха, артериите, черния дроб и други, и отделя хормони, които влияят на метаболизма на цялото тяло.

Мастните клетки функционират най-добре когато не са претоварени. Дълги години се смяташе, че живеем с мастните клетки, с които сме родени. Грешка. Броят на мастни клетки се променя и може да се увеличи, но не бързо и драстично. Вместо това, когато условията позволяват постоянното пренасищане с хранителни вещества на мастните клетки, тези клетки увеличават размера си по-бързо отколкото броя. Мастни клетки, които станат прекалено големи се наричат хипертрофични. Те изпращат сигнали, че тялото е в лошо здравословно състояние.
 

Запомнете: лакомията е един от седемте смъртоносни гряха. Затлъстяването е болестно състояние. При затлъстелите хора, много от първоначалните промени в метаболитните процеси се дължат точно на намаляване на размера на мастните клетки.

Знаейки как мастната тъкан складира мазнини, разгражда складираните мазнини и въздейства на тялото, можем да разберем малко от "науката" за отслабването. За да растат мастните клетки трябват не само мазнини, циркулиращи в кръвта (наречени триглицериди и липопротеини), но и сигнали, които активират нужните ензими в клетъчната мембрана на мастните клетки.

Въпросните ензими разграждат триглицеридите на глицерин и мастни киселини. Мазнините в кръвта често са под формата на липопротеини. Повечето хора не са на ясно, че мазнините представляват три молекули мастна киселина, прикачени към една молекула глицерин.

Триглицеридите не могат да бъдат директно абсорбирани от мастната клетка, но могат да бъдат абсорбирани под формата на глицерин и мастни киселини. Впоследствие биват възстановени като триглицериди и съхранени в клетъчни структури наречени глобули. Глобулите са като торбички, съдържащи мазна субстанция. Те също са инертни (неактивни) и учените дълго време са смятали, че единствената им функция е била складирането на мазнини, и че не оказват влияние върху останалата част от тялото.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase