Оксана Чусовитина. Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед

Дебютирала преди 24 години на Олимпийските игри в Барселона, Оксана Чусовитина продължава кариерата си, която е най-дългата в историята на спортната гимнастика.

Чусовитина си спечели славата на безсмъртна гимнастичка, нейните заслуги могат да се сравнят с рекордите на прословутата румънска гимнастичка Надя Команечи, която през 1976 г. в Монреал получи седем оценки 10,0 – никога преди това не давани на нито една гимнастичка на Олимпиада.

А узбекистанката Чусовитина играе на седма Олимпиада. Самата Команечи каза: "Как можеш да се решиш да правиш това с тялото си, на тази възраст?".

41-годишната Оксана Чусовитина е гимнастичката с най-дългата спортна кариера в историята на спортната гимнастика. В Рио тя се класира пета в квалификациите на прескок, финалът е в неделя.

Висока 1,50 м, гимнастичката не изпъква на фона на основните претендентки за почетната стълбичка в Рио 2016, пише "Ел Паис". Само на кадрите в едър план се вижда, че това е жена, на която останалите участнички могат да бъдат дъщери. Това е истинско чудо в спорта, като се има предвид, че средната продължителност на кариерата на гимнастиците е една – две олимпиади, максимум – три. Чусовитина участва за първи път на Олимпиадата през 1992 г. в Барселона и до днес не престава да се труди през всичките тези 24 години.

Чусовитина е родена през 1975 г. в град Бухара, Узбекистан. Състезава се за Съветския съюз, а след разпада му – за Узбекистан. Печели медали на световни първенства. През 2008 г. на Олимпиадата в Пекин извоюва бронзов медал на прескок. Тогава е на 33 години и не се готви да приключва кариерата си.

Чусовитина предпочита да излезе на състезание в тъмни цветове, късо подстригана, без грим, за разлика от съперничките й, които по правило си връзват косите на опашка, избират ярки трика и грим.

Докато всички обсъждат дали не й е време да се откаже от спорта, отстъпвайки място на младите, тя печели пари от състезанията, за да спаси своя син Алишер от левкемия.

Заедно с него и със съпруга си – бореца Баходир Курбанов, тя се премества да живее в Кьолн, за да се бори там с болестта на сина си. Момчето я побеждава през 2008 г. Точно поради това Чусовитина участва на Олимпиадите в Пекин и Лондон за Германия.

В Лондон тя обяви, че това са били последните й Олимпийски игри, след които окончателно ще се откаже от спорта. Тя обаче бързо промени решението си: "Снощи обявих пред цял свят, че приключвам кариерата си, но на сутринта се събудих с обратното решение", разказа Чусовита пред спортния телевизионен канал ESPN.

Въпреки че в момента вниманието е приковано към американския отбор по спортна гимнастика, трябва да се припомни, че през 1997 г., когато е родена Симон Байлс, Оксана вече е била носител на пет медала от световно първенство и едно олимпийско злато. Тя е поизгубила от стабилността си и сега се концентрира върху една дисциплина – прескока. Но може ли някоя от настоящите гимнастички да се похвали, че ще може да издържи на конкуренцията на седем бъдещи олимпиади?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Кирил до3

преди 7 години

Не времето тече,а ние си оттичаме

3

Цецо

преди 7 години

Уникална е, спечели дълбокото ми уважение...

2

Анонимен

преди 7 години

Майчината любов е безгранична... Поклон пред подвига на Оксана!

fallback