Мениджърът Клаудио Раниери. Снимка: БТА

Всеки, който следи спортни надпревари, е видял редица изненадващи резултати и победители. Феновете на бокса няма да забравят нокаута, с който Бъстър Дъглас посече считания за непобедим Майк Тайсън при коефициент 42 към 1, припомня сп. “Икономист”.

Гръцкият национален отбор по футбол пък стана европейски шампион през 2004-та година, въпреки че букмейкърите оценяваха този шанс на 150 към 1. През 1987-ма отвъд океана бейзболният Минесота Туинс донесе 500 долара за всеки един заложен, след като печели Световните серии.

Но това е нищо в сравнение с очакванията Лестър да стане за първи път в историята си футболен шампион на Англия преди началото на сезон 2015-16 – 5000 към 1. “Лисиците” обаче го направиха. Те спечелиха Висшата лига и то 2 кръга преди края на първенството. Но как се стигна до тази знаменателен триумф?

Миналият сезон Лестър Сити се завърна във Висшата лига и като всеки новак трябваше да се бори със зъби и нокти за оцеляването си сред големите. “Лисиците” изглеждаха безнадеждно загубени във въртележката на Висшата лига и това, че не изпаднаха веднага беше определено като истинско чудо – 7 победи в последните 9 мача от сезона ги отлепиха над чертата.

В тази ситуация никой не е очаквал друго освен Лестър отново да се бори за мястото си в елита. В крайна сметка от създаването си Висшата лига е печелена от само 4 отбора, всичките с изключителни финансови възможности. Дори първите 4 места в класирането изглеждат резервирани за топ клубовете – в последните 10 сезона дотам са се добирали едва 6 клуба.

Когато “лисиците” започнаха да нижат победа след победа никой (с изключение на сър Алекс Фъргюсън и Жозе Моуриньо) не вярваше, че крайната спирка ще бъде титлата. Но се стигна точно до трофея. От “Икономист” посочват 3 основи причини това да се случи.

Първата е тактическата хитрост на мениджъра Клаудио Раниери. Статистиката показва, че “лисиците” са беззъби, когато изграждат постепенни атаки. Но безмилостни при скоростните контраатаки.

Затова и тимът заложи на слабоизвестни, но изключително подходящи за налаганата тактика, играчи като Джейми Варди, Рияд Марез и Дани Дринкуотър. Големият удар на трансферния пазар беше привличането на Н'голо Канте, който се оказа идеалната основа за ефективността на контрите на Лестър.

Халфът се превърна в играча с най-много откраднати топки и успешни единоборства в цялата Висша лига. А именно преждевременното разбиване на атаките на противника е началото на всяка успешна контраатака.

Раниери разпореди на защитниците да стоят дълбоко в собствената половина, да оставят противника да разиграва топката и да дебнат за грешка, която веднага да се превърне в извеждащ пас към бързаците Варди и Марез. Само 2 тима са играли по-малко от “лисиците” с топката, но футболът е игра на голове, а не на притежание на кълбото.

Вторият основен фактор е стабилността в избора на състава. Само 18 футболисти са взели участие в мачовете на Лестър през сезона, което е най-ниският брой в цялата лига. От друга страна 8 играчи са започвали като титуляри в поне 30 срещи, което пък е най-много в сравнение с останалите отбори.

Треньорският екип имаше добрия късмет основните играчи да не страдат от сериозни контузии и да са свежи в сравнение с основните конкуренти за титлата, които изнемогваха физически вследствие допълнителните ангажименти в европейските клубни турнири.

Другият ключов фактор за сензационния триумф на Лестър е, че уцели кампания, в която всички грандове се провалиха едновременно – шампионът от миналата година Челси е в трагично състояние, Манчестър Юнайтед и Ливърпул все още са в период на преход, Арсенал и Манчестър Сити демонстрираха слабост по отношение на постоянството. Само Тотнъм оказа съпротива, но в крайна сметка и там настъпи спад, с което и отпадане от битката за титлата.

Разбира се, проблемите на останалите не омаловажава постижението на Лестър по никакъв начин. Успехът на “лисиците” върна усмивките на най-страстните любители на футболната игра, вярващи в романтиката, далеч от парите на руските олигарси и петролните шейхове.

И не само на тях – на всички хора, които отказват да се загубят в корпоративната лавина и вярват, че “малките” имат шанс да стигнат до върха. Неслучайно в Холивуд вече готвят сценарий за филм.

Следващият сезон Лестър Сити ще играе в Шампионската лига и може да се изправи срещу колоси като Барселона, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. Букмейкърите пък вече са по-внимателни – нова титла за “лисиците” във Висшата лига се оценява с коефициент 20 към 1.

Нов триумф е слабо вероятен, но и по-странни неща са се случвали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase