Снимка: архив, Булфото

Лудогорец няма да участва в процедурата за концесия на стадион "Лудогорец Арена", ако докладната на кмета на община Разград д-р Валентин Василев бъде приета на сесията на Общинския съвет в настоящия му вариант. Това съобщиха днес на пресконференция изпълнителният директор Ангел Петричев, председателят на съвета на директорите Теменуга Газдова и президентът на клуба Александър Александров.

Петричев отбеляза, че според УС на клуба така поставените условия в договора за концесия са нелогични, нецелесъобразни и са насочени срещу интересите на футболния клуб, на инвеститорите и на хората в Лудогорието, които по думите му имат "Лудогорец Арена" като свой втори дом.

Изпълнителният директор на клуба посочи, че процедурата за концесия е толкова несъвършена, че те като футболен клуб и като фирма, която е доказала висок стандарт на работа през последните години, не биха си сложили подписа под документ, в който има заложени много мини. Според Петричев, ако бъде подписан така подготвеният концесионен договор, ще се появят проблеми и в бъдеще той ще бъде обект на съдебни спорове, които ще бъдат пречка за развитието на футбола.

Теменуга Газдова обясни, че подготовката за откриване на процедура за отдаване на градския стадион в Разград на концесия е започнала още през 2014 година. Първоначално, след изготвен концесионен анализ не е било предвидено да има концесионна такса, тъй като концесията е свързана със строителство и допълнителни инвестиции от над 18 милиона лева. От общинската администрация обаче добавили възможността освен твърда сума, клубът да плаща 0,5 процента от нетните приходи от продажби. Газдова заяви, че те са категорично против това.

Петричев обясни, че платените от клуба през миналата година суми за хотелски услуги, автомобили, наеми на квартири и транспорт възлизат на близо 1 милион лева, а платените данъци от началото на проекта са над 14 милиона лева. До момента от футболния клуб са инвестирани над 4 млн. лв. в спортното съоръжение по договора за публично-частно партньорство, който все още е в сила, коментираха още от ръководството на клуба.

Изпълнителният директор отбеляза, че Лудогорец ще продължи да развива своята тренировъчна дейност в Разград, но имат готовност и разговори, ако Общинския съвет не преразгледа позицията си на сесията в понеделник, всички домакински мачове да бъдат играни на стадиони във Велико Търново или на друго място. Той бе категоричен, че клубът има готовност за 24 часа да премести домакинските си мачове на стадион в съседен на Разград град. Това обаче по думите му ще създаде неудобство за всички привърженици на отбора.
Петричев отбеляза още, че ако в понеделник докладната бъде гласувана в сегашния си вид, стадион "Лудогорец Арена" ще остане "паметник на глупостта и популизма".

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase