Освен ЦСКА и други легендарни отбори може да се завърнат във Висшата лига. Снимка: Булфото

ЦСКА и Литекс може да играят в елита на българския футбол още от новия сезон, след като УЕФА е дала принципна зелена светлина за създаването на Висша лига по футбол и у нас, твърди "Тема Спорт".

Изданието се позовава на свои източ­ници в БФС, според които в мо­мента текат послед­ните приготовления за новата Висша лига, която е планирано да замени сегашния ели­тен ешелон.

Предвиж­даният формат на първенството е от поне 12 отбора, като се обсъждат и опции с 14 и дори 16 клуба. Идея­та е към сегашните 9 състава да бъдат по­канени по определени критерии ЦСКА, Литекс и най-вероятно Локомотив София. Ко­ментират се също и други големи отбори от близкото минало като Дунав, Етър, Ботев (Вра­ца) и един бургаски клуб.

Идеята за Висшата лига вече е получила одобрението на пра­вителството в лице­то на министър Кралев, а УЕФА е инфор­мирана за намерения­та на родната цент­рала и е склонна да да­де зелена светлина. За да се случат планираните промени, е необ­ходимо да се постигне консенсус сред фут­болните босове около новия формат на пър­венството и изисква­нията за участие в не­го.

Също така трябва да се решат и някои юридически подроб­ности около статута на ЦСКА, както и да има гаранция за финан­совото обезпечение на Локомотив София. Очакванията са нови­ят формат на А група да бъде обявен до ме­сец.

Още новини от родния футбол четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase