Снимка: Reuters, архив

Футболната легенда Йохан Кройф е диагностициран с рак на белите дробове, съобщава британският "Гардиън".

68-годишният Кройф има зад гърба си три спечелени трофея от Купата на европейските шампиони с Аякс. След това се присъединява към Барселона като футболист, а след това и като мениджър.

Кройф е разбрал за болестта във вторник, като сега му предстоят тестове, с които ще се разбере степента на заболяването. Очаква се днес по-късно говорителят да излезе с повече подробности.

Бивш заклет пушач, той претърпява двойна сърдечна операция с байпас през 1991 г., когато все още работи за Барселона. 5 години по-късно напуска каталунския гранд.

В разцвета на силите си, Кройф е считан за един от най-големите играчи в света за времето си.

Той е избран за Европейски футболист на годината през 1971 г., 1973 г. и 1974 г. През 1973 г. преминава в Барселона. Същата година испанският гранд вдига купата на страната. Година по-късно родната му Холандия достига финала на Световното първенство, където обаче отборът на Западна Германия триумфира.

Четири години по-късно Кройф се премества в САЩ, където той играе за Ацтеките от Лос Анджелис, а година по-късно и за "Дипломатите" от Вашингтон. Той завърши кариерата си в Холандия с още два сезона с Аякс и една с Фейенорд.

Кройф пое поста мениджър на Аякс през 1985 г., а през 1988 година поема Барселона. Именно с испансикя тим жъне редица успехи.

След като напуска Барселона през 1996 г. той получава почетен пост в Аякс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase