Снимка: Reuters, архив

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите „Мастърс” в Индиън Уелс, след като постигна измъчена победа над представителя на Австралия Ник Кирьос.

Двамата направиха зрелищен мач, а българинът се наложи със 7:6(2), 3:6, 7:6(4) след повече от два часа игра. В първия сет доминацията на сервиращите беше пълна и логично се стигна до тайбрек.

Той започна с печеливш удар на хасковлията, но след това Кирьос изравни. После Григор спечели две поредни точки, за да поведе с 4:1, а после австралиецът с мощен удар спечели следващата точка.

Тя обаче се оказа последна за него и Димитров спечели първия сет. Втората част започна идентично като първата – всеки взимаше подаванията си, като сънародникът ни спечели два гейма на нула.

После Кирьос поведе с 4:3, а след това дойде и първият пробив в мача. Няколко непредизвикани грешки на Гришо доведоха до 30:30, после той направи и двойна грешка и Кирьос взе подаването му, за да поведе с 5:3.

В следващия гейм Димитров беше тотално смазан, нямаше никакъв шанс при перфектните асове на съперника си и именно с начален удар Кирьос го спечели, за да изравни сетовете на 1:1.

В първия гейм на третата част хасковлията на два пъти трябваше да отразява шанс за пробив на австралиеца, тъй като преди това направи две двойни грешки. Григор обаче показа отлична психика в напечения момент и след мощен ас успя да вземе подаването си.

После двамата си размениха няколко скоростни гейма, които взеха на нула, но българинът продължаваше да няма отговор на силните начални удара на опонента си.

Така се стигна до 4:4 и тук сънародникът ни по налудничав начин допусна да бъде пробит. Кирьос огъна глезена си и падна на тревата, но ударът на първата ни ракета излезе в аут, което даде шанс на австралиеца да сервира за спечелване на мача.

В решаващия гейм Димитров поведе с 30:0, малко по-късно Кирьос допусна двойна грешка и в крайна сметка нашенецът върна пробива – 5:5. След това хасковлията поведе с 6:5, след като спечели бърз гейм на нула, който приключи с ас.

Кирьос обаче намери сили да се вдигне, въпреки че допусна двойна грешка и още неточности и изравни геймовете на 6:6. Така отново се стигна до тайбрек, при който Григор с прекрасен ретур поведе с 4:3, което се оказа решаващо за крайния изход на мача.

След това преднината му набъбна на 6:3, като Кирьос спаси първия мачпойнт, но при втория се предаде и Гришо спечели. С успеха той си осигури чек за 31 670 долара от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста, а в следващия кръг ще се изправи срещу победителя от двойката Томи Робредо – Андрей Голубьов.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase