Фетел си тръгва от Ред Бул. Снимка: Ройтерс

Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел напуска Ред Бул, обявиха официално от отбора. Счита се, че той вече е приел оферта на Ферари, където ще замени Фернандо Алонсо.

Германецът имаше договор с Биковете и за следващата година, но е използвал клауза, която му позволява да го прекрати преждевременно. Твърди се, че според нея ако той не е до трето място в класирането при пилотите на 30 септември, може да напусне.

„Себ не е направил нищо нередно. В договора му имаше клауза, която му позволява да си тръгне и той ни уведоми, че това ще се случи” заяви съветникът в отбора Хелмут Марко. Фетел е уведомил своя тим за решението си късно вечерта в петък.

„Говорихме с него около 22,00 часа снощи, като с Хелмут и Дитрих Матешиц обсъдихме въпроса и той ни каза, че усеща, че е дошъл момента да предприеме ново предизвикателство. Моментът беше наистина емоционален за всички, защото той е в Ред Бул от 15 години и постигна много” заяви шефът на отбора Кристиан Хорнер.

„Можем единствено да му пожелаем всичко най-хубаво в бъдеще. Той ще остане близък до нас завинаги, но от 1 януари догодина ще ни бъде конкурент. Явно от Ферари са му направили много атрактивна оферта. Смятам, че е мислил по въпроса от доста време и е направил избора си” добави още той.

Фетел проби в тима на Торо Росо, като през 2008-а постигна шокираща победа в Италия. От 2009-а той е в Ред Бул, като спечели 38 победи, 44 квалификации и разбира се 4 световни титли.

На негово място в отбора ще дойде Даниел Квият, който през този сезон кара за Торо Росо. Хорнер потвърди, че в нито един момент кандидатурата на Фернандо Алонсо не е била обсъждана, така че испанецът изглежда все по-вероятно да отиде в Макларън.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase