Победителят в първия етап от тазгодишното рали „Дакар” – Карлос Соуса с Great Wall Havall 7. Снимка: Ройтерс

Българският екипаж – пилотът Орлин Алексиев и навигаторът му Пламен Николов с FIAT Freemont, финишираха на 58-о място в първия етап от тазгодишното рали „Дакар”. Те завършиха с изоставане от 35 минути от победителя в специалната отсечка между Росарио и Сан Луис в Аржентина – Карлос Соуса с Great Wall Havall 7.

Португалският пилот на Havall Rally Team измина разстоянието за 2.20:36 часа и записа общо 6-а етапна победа в най-тежкото автомобилно състезание. Соуса, който в последните си 9 участия в надпреварата, винаги е в първите 7 в крайното класиране, за последно бе най-бърз в отсечка през 2007 г. Сега той изпревари с 11 секунди Орландо Теранова (Арж) и с 47 секунди Насер Ал Атия (Катар), и двамата с MINI.

В първата петица успяха да влязат Нани Рома (Исп, SMC-Buggy) и Карлос Сайнц (Исп, SMC-Buggy), следвани от големия фаворит Стефан Петерханзел (Фр, MINI), който преследва своята 12-а победа в ралито. Французинът спука гума в края на етапа и изостана с 4:21 минути.

Друг от претендентите за добро класиране – Жил де Влиерс (Бел) с Toyota, записа кошмарен старт в състезанието. Само 16 км. преди финала белгиецът получи повреда на кормилната система и се наложи на 3 пъти да бъде доливано масло. В крайна сметка Де Влиерс успя да влезе сред първите 30, но изоставането му към момента е 16 минути.

Сред мотористите най-бърз бе новобранецът в тима на Honda – Хуан Бареда Борт. Испанецът, който досега се състезаваше за Husqvarna, изпревари с 37 секунди първия пилот на KTM Марко Кома (Фр). Трети е 5-кратният победител в Рали „Дакар” Сирил Деспре (Фр, Yamaha).

В надпреварата при камионите поведе Айрат Мардеев (Рус) с КАМАЗ, който бе с 10 секунди по-бърз от чеха Алес Лопрайс с Skoda. Трети финишира холандецът Марсен ван Влит с MAN. Тази вечер е вторият етап на състезанието.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase