Себастиан Фетел по време на квалификацията. Снимка: Reuters

Себастиан Фетел прекъсна доминацията на Мерцедес в квалификациите, спечелвайки Пол Позишън преди утрешното състезание за Гран При на Италия на пистата Монца.

Световният шампион си гарантира първата позиция още с първата си обиколка в заключителната трета сесия от квалификацията. След това никой не успя да подобри времето му и въпреки че намали скоростта в летящата си обиколка, Фетел подобри с още малко обиколката си.

Втори остана съотборникът му в Ред Бул Марк Уебър, а трети изненадващо се класира Нико Хулкенберг със Заубер, което е прекрасна новина за изпадналия в криза тим.

Едва след това се наредиха местните любимци от Ферари. От Скудерията използваха нестандартна стратегия, в която двамата пилоти се движеха в пакет, за да може Фернандо Алонсо да се възползва от въздушната струя на Фелипе Маса пред него.

В решителната финална обиколка обаче испанецът се оплака, че съотборникът му кара прекалено бързо пред него и се губи връзката. Освен това Алонсо направи лека грешка при един завой, в който задницата му поднесе и така накрая Маса записа по-бърза обиколка, класирайки се 4-ти.

Доминиращите в предишните квалификация пилоти на Мерцедес този път не бяха в челото. Нико Росберг остана 6-и, докато Люис Хамилтън дори не се класира за финалната сесия. Той трябваше да прави решителна финална обиколка в края на Q2, но точно тогава бе забавен от Адриан Сутил и завърши 12-и.

Кими Райконен също ще има трудно състезание утре, тъй като и той не се класира за финалната сесия и остана 11-ти.

Подреждането прочетете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase