Снимка: архив, Булфото

Ботев Пловдив победи казахстанския Астана с 1:0 като гост в двубой от първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Така след осемнадесет години "канарчетата" се завърнаха в евротурнирите с успех.

Единствения гол в мача вкара чешкият полузащитник Томаш Иршак една минута преди края на първото полувреме.

В първите минути на срещата домакините от Астана бяха малко по-активният отбор, но не стигнаха до някакви кой знае какви опасности пред Адам Стаховяк. Все пак в 12-ата минута Байуржан Исламхан стреля, обаче ударът на 20-годишния казахстанец беше блокиран от футболист на българския тим.

Постепенно възпитаниците на Станимир Стоилов заиграха с повече самочувствие и изстрели към стража на Астана отправиха Вандер Виейра и Борис Галчев. След първия половин час на двубоя обаче африканският плеймейкър на казахстанския отбор Фокси Кетевоама се активизира и на няколко пъти можеше да даде преднина на своя състав.

За щастие обаче резултата откриха "канарчетата". Минута преди почивката Томаш Иршак вкара изключително ценен гол за "Ботев", попадението на чужд терен може да се окаже решаващо за крайния успех в сблъсъка.

Пловдивският отбор започна второто полувреме добре, като Анисе и Виейра пропуснаха да увеличат преднината на тима си. В 60-ата минута обаче момчетата на Стоилов можеха да бъдат неприятно изненадани, след като включилият се от резервната скамейка Дамир Кояшевич стреля опасно от далечно разстояние.

С върха на пръстите си Стаховяк докосна топката, а след това тя се отби в гредата. Последва натиск от страна на домакините, обаче "канарчетата" се отбраняваха отлично и задържаха предимството си. Българският състав постигна важен успех преди реванша на родна земя.

Още футбол в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase