Снимка: Булфото

Двукратният олимпийски шампион по спортна стрелба Таню Киряков е взел решение да прекрати състезателната си кариера, съобщава вестник "24 часа".

Причините за отказа на 49-годишния Киряков са комплексни. Основната от тях е хронична контузия на ръката, заради която няколко години русенецът беше далеч от добрите си постижения.

След приключилото лечение Таню преценил, че ще има нужда от три години, за да се върне на познатото равнище и да се бори за нови медали.

Вторият фактор е натрупаната умора и желанието да отделя повече време на семейството си след бурния ритъм от предишните години, когато на моменти той беше едновременно национален състезател, треньор и член на управителния съвет на федерацията.

Скандалите във федерацията по стрелба също са дали отражение върху нежеланието на Киряков да продължи състезателната си кариера.

В момента БФСС е със спряно финансиране и води съдебни дела то да бъде възстановено. Президентът й Камен Шишманов влезе в конфликт с лидерите в този спорт Таню Киряков и Мария Гроздева.

Киряков е олимпийски шампион от игрите в Сеул през 1988 година и в Сидни 12 години по-късно. Тогава бе определен за мъж на годината, а в класацията за спортист №1 бе пренебрегнат за сметка на Тереза Маринова. От олимпийски игри стрелецът има още и бронз, спечелен в Атланта през 1996 година.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase