Олимпийският шампион Бехдад Салимикордасиаби. Снимка: Reuters
fallback

Осем години след като световният рекордьор Хюсеин Резазадех спечели златото на олимпиадата в Атина във вдигането на тежести в свръхтежка категория, Иран отново има най-силните мъже на планетата.

На олимпиадата в Лондон състезателите на тази държава окупираха челото. Бехдад Салимикордасиаби спечели златен медал, а Сахад Ануширавани взе сребърен медал. Бронза остана за руснаха Руслан Албедов.

22-годишният гигант Салимикордасиаби, който е висок 197 см. и тежи 168 килограма, вдигна 208 килограма в изхвърлянето. Това бе равен най-висок резултат заедно с руският състезател, който обаче бе с по-ниско лично тегло.

Вторият иранец Ануширавани вдигна 204 килограма.

В изтласкването руснакът започна от 240 килограма и макар да успя да ги вдигне, след това се провали последователно на 245 и 247 килограма. Така Ануширавани го изпревари с успешен опит на 245 килограма.

Салимикордасиаби обаче засенчи всички, като още в първия си опит изтласка 247 килограма и с това си гарантира златото. Във втория си опит той си позволи да пробва световен рекорд на 264 килограма, но не успя да вдигне щангата.

Олимпийският шампион от Пекин 2008 Матиас Щайнер се контузи още във втория си опит на 196 килограма в изхвърлянето и макар да излезе за трети опит, не успя да вдигне щангата, а след това изобщо се отказа от изтласкването.

Българинът Величко Чолаков, който се състезава за Азербайджан, не участва в надпреварата заради контузия на китката.

Още новини от олимпийските игри четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Ами тъй де

преди 11 години

Като тренират по методиката Абаджиев и са сбългарски треньори ши пИчелят

10

хммм

преди 11 години

тия персийци едно време Спарта не са можали да победятама сега им показаха кой кой е ;]

9

БЪЛГАРИН

преди 11 години

Pri loshia komunizam nie biahme na parvite mesta v mnogo sportove a sega s dobrata demokracia sme na poslednoto Faktite govoriat

fallback