Успехите на Ваня Стамболова й дават самочувствието за олимпийско отличие в Лондон. Снимка: БОК
fallback

Надеждата ни за отличие в леката атлетката на Олимпийските игри в Лондон Ваня Стамболова е била проверена десет пъти внезапно  за допинг през последните два месеца.

Това разкри треньорът на звездата Георги Димитров преди заминаването им за Албиона.

„Никой наш спортист не е подлаган на толкова допинг проби. За съжаление тя получи контузия. Всички изследвания ги имам, струват ми 5 хиляди лева лични средства.  Те показват жестока травма, като лекарите заявиха, че отговорността за участието й е наша", заяви Димитров.

Чепатият треньор добави, че в последните седмици възпитаничката му е водела подготовка в Правец.

Димитров е убеден, че Ваня ще стигне минимум до полуфиналите в бягането на 400 м с препятствия.

Oще по темата

„Ако Ваня влезе във финал, това ще бъде изключителен успех. В тази дисциплина са с много изравнени възможности. Искам да поздравя българските треньори, които за мен са светци, които творят тези успехи на Олимпиадата, но са забравени от правителството", допълни най-успешният роден треньор по лека атлетика.

Другата ни надежда на пистата Ивет Лалова започва участието си в Лондон от сериите на 100 м днес 21.05 часа наше време.

Европейската шампионка от Хелзинки се надява, че лошото време в английската столица ще е предимство за нея.

"Не съм очаквала друго време. През цялата година се състезаваме при такива условия - студ, дъжд, вятър. Да се надяваме, че опитът на по-студено ще ни помогне спрямо карибските и американски атлети", разкри Лалова пред БНТ1.

"Моите амбиции са да покажа на пистата това, което имам в краката си като резултат и подготовка. Борбата ще бъде за влизане във финала на 100 м, което само по себе си ще бъде голямо постижение“, допълни най-бързата бяла жена.

"Има много силни атлети на тези игри от САЩ, Карибите и всякакви пирати. Амбициите са да защитя резултата си на най-добра европейска спринтьорка.  Готова съм за много добър резултат. Ще дам всичко от себе си и се надявам, че всичко ще мине много добре", заяви още Лалова.

Звездата в мъжката ни лека атлетика Георги Иванов пък не успя да се класира за финала в тласкането на гюлле.

Той постигна най-добър резултат от 19,63 м, който го остави на 22-о място в общото класиране от двете серии за влизане във финала.

Българинът изтласка уреда в първия опит на 19,42 м, след което при втория постигна 19,40 м. Едва в третия здравенякът даде най-добрия си резултат, който обаче не му бе достатъчен, за да изпълни поставената цел пред него.

Така той остана на близо 40 см от  финала.

Андриана Бънова се представи разочароващо в квалификациите на троен скок и завърши на предпоследното 32-ро място. Тя записа 13,33 м.

По-зле в квалификациите беше единствено Анастасия Пера от Гърция, която даде 11,93 м. С 25-годишната Бънова, която е дебютантка на Олимпийски игри, направи фалстарт в първия си опит, във втория даде 12,88 метра, а в третия - 13,33.

Постижението й беше далеч от 12-ата и последна, спечелила място за финала - Мария Сестак от Словения (14,11 м).

Стрелецът Антон Ризов остана далеч от местата за разпределение на медалите на 50 м пушка от положение легнал.  Той зае едва 42-о място с 588 точки от общо 50 участници.

С първи резултат във финала влезе представителят на Беларус Сергей Мартинов.

44-годишният Мартинов, двукратен световен шампион в дисциплината, регистрира максимално възможните 600 точки в сериите, с което изправи на крака присъстващите зрители.

Антон Ризов ще стартира на още една дисциплина в Лондон - 50 м пушка от три положения в понеделник.

Венцислав Айдарски затвори родното участие в басейна, след като завърши 28-и от 31 участници на 1500 м свободен стил. Майсторът на дългите изпитания от Сандански плува за 15:34,86 мин.

Голямата ни надежда за отличие в плуването е свързано с маратонеца Петър Стойчев. Той ще се състезава на 10 август в изпитанието 10 км в открити води. 11-кратният носител на Световната купа е 6-и от Пекин преди 4 години.

Така за седми пореден ден България остава без медал, а надеждите ни да счупи каръка са свързани със щангиста Иван Марков, който излиза след  21 часа на подиума в категория до 85 кг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 11 години

Еми, като всички са некви пияници и деграданти с някои изключения, как да се спечели медал?! Като гледам примерно представянето ни на олимпиадата в Сеул през '88 и сегашното на тази олимпиада, и целият ми стомах се окислява.

29

...

преди 11 години

като цяло олимпиадата е един финал за всеки един спортист. най-големия форум. така че всяко едно класиране е радост за спортистите. а е истина че държавна политика за спорта няма. няма и кой да ги финансира, няма и база. от федерациите никаква полза. всяко шефче не го е грижа за спортистите им. парата е важана, а не си дават сметка че за един спортист това е най-големия форум в живота му.

28

cheh

преди 11 години

Ima precedent ,negyr skior i to mnogo dobyr.Az lichno zalagam na hudojestvenata gimnastika i bronz ot borbata.

fallback