Роджър Федерер пресмята титли и банкови постъпления. Снимка: Reuters

Над 10 000 спортисти от 204 държави ще вземат участие в Олимпийските игри в Лондон. Повечето от тях са провели подготовката си благодарение на държавни пари. Има обаче и богаташи, пътуващи с частни самолети и чиято обща печалба за последните 12 месеца е 448 милиона долара.

Най-титулуваният тенисист в историята е и най-богатият олимпиец на игрите в Лондон. Швейцарският ас Роджър Федерер, който има на сметката си 17 титли от Големия шлем (7 от най-престижния - „Уимбълдън“) , е заработил $54,3 млн. за една година - от победите си и рекламни договори.

Световният №1 в тениса превръща в злато всичко, до което се докосне. Федерер е увеличил банковите си сметки за 12 месеца с 9,3 милиона долара от наградни фондове.

Той е най-харесваният спортист на планетата за реклама. Спонсори са му Nike, Rolex, Wilson, Credit Suisse, Gillette, Mercedes-Benz и пр.

Още по темата

Докарва си и минимум $1 милион на сезон от демонстративни мачове.

Освен швейцареца има още седмина тенисисти в Топ 20 на най-богатите олимпийци в Лондон.

Соченият за най-добър баскетболист на планетата в момента – Леброн Джеймс (САЩ), оглавява списъка на звездите от НБА с най-тлъста банкова сметка.

Шампионът на НБА с "Маями Хийт“ е заработил за една година $53 милиона.

Джеймс е рекламно лице на McDonald’s, Coca-Cola, State Farm, Dunkin’ Donuts, Audemars Piguet and Upper Deck.

Най-бързият мъж на планетата – Юсеин Болт, №7 в класацията на богатите олимпийци, е заработил $20,3 млн.

При дамите в Лондон  №1 също е представител на тениса. Руското изкушение Мария Шарапова е заработила за година $27,1 млн. долара.

Колежката на Апетитната Маша - Цветана Пиронкова, пък е №1 по дебелина на портфейла от олимпийците ни в Лондон. От наградни фондове пловдивчанката е спечелила точно 2 037 339 долара.

Партньорът й на двойки Григор Димитров я следва с $846 579.

Иначе от олимпийците ни звездата в леката атлетика Ивет Лалова е най-търсена за реклама.

Още за Олимпийските игри в Лондон четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase