Титлата на Ивет Лалова в Хелзинки, след зверската контузия преди 7 години, даде надежда, че българският спорт може да възкръсне като нея на Олимпийските игри в Лондон. Снимка: Reuters
fallback

Европейската титла на Ивет Лалова от шампионата по лека атлетика в Хелзинки вдигна тонуса на българите за Олимпийските игри в Лондон.

За специалистите е ясно, че дори класиране на финал в най-престижната лекоатлетическа дисциплина в Царицата на спортовете – спринта на 100 м, то ще е с цената на медал при яката конкуренция на черните газели от САЩ и Ямайка. И все пак при третото участие на Ивет на форума под петте преплетени кръга тя ще е сред най-разпознаваемите български лица в английската столица.

По-малко от три седмици преди началото на Игрите, Dnes.bg посочва шампионите, на които ще разчитаме.

В Лондон, който приема за рекордния трети път Олимпиада, първи на старта ще се яви състезателят по стрелба с лък Явор Христов. Квалификациите на родния Робин Худ е насрочена за 9 часа сутринта на 27 юли.

Иначе на Албиона ще ни представят 63 състезатели (36 треньора) в 17 вида спорт.

Oще по темата

С тази бройка продължава регресът от Москва 1980 година, когато бе поставен рекордът с 271 наши участници.
В Пекин през 2008 г. българите бяха 70, но традиционно завишените очаквания за титли и медали приключиха със златото на Румяна Нейкова и 4-те отличия на борбата.

Поне на толкова медала се надява шефът на БОК Стефка Костадинова. Естествено като най-титулуван спорт с големите очаквания е натоварена борбата, която има на сметката си най-много квоти – 9.

Реваншът на Златната Златева

Торнадото от сливенско село Крушаре постигна всичко на тепиха: стана пет пъти световна шампионка и толкова пъти европейска, но към олимпийския връх в Пекин я спря анонимничка от Китай.  Продължи кариерата си само заради златото в Лондон и този път няма да допусне подценяване. За възпитаничката на Симеон Щерев обеца на ухото е и отпадането й още на старта  на тазгодишното европейско първенство в Белград.

Репутацията си на най-добър в света в категория до 96 кг  в класическия стил ще защитава натурализираният албанец Елис Гури .

При свободняците разчитаме на бронзовия медалист от Пекин и бивш световен шампион Радослав Великов (55 кг ). Шефът на родната федерация Валентин  Йорданов пък е убеден, че всеки от гладиаторите ни може да донесе 17-а олимпийска титла за борбата.

Кралицата на рубежа се цели в трето злато

Мария Гроздева се е прицелила в трето олимпийско злато. Никой в българския спорт не го е правил. Предвид факта, че звездата на спортната стрелба е единственият ни актуален първенец от форума под петте преплетени кръга, мисията след нея изглежда недостижима за десетилетия наред. Гроздева, която е рекордьор по спечелени олимпийски  медали – общо пет, на 40 години ще бъде най-опитният наш представител в Лондон.

Джобният гигант Йовчев

За по-малкия с един набор Йордан Йовчев Игрите в английската столица също ще са шести. Постижението е рекорд за световната спортна гимнастика. Равносилно е на подвиг и е с цената на медал. Беше оценено и от Организационния комитет в Лондон, който го вкара в официалния химн "Survival" на британската банда Muse. 

Играещият президент на родната федерация беше ощетен от съдиите за титлата в Атина през 2004 г. В Пекин четири година по-късно силите на Джуги  не му стигнаха за реванш, но той беше доволен и от класирането си на финала.

Сега 162-сантиметровият Йовчев предупреждава да не чакаме чудеса, но тези, които го познават, са убедени, че в Лондон той няма да играе само заради олимпийския принцип – т. е. за едното участие.

Като знаменосец на делегацията ни в Пекин плувният ас Петър Стойчев също е натоварен с големи очаквания. Още повече, че е актуален световен шампион в маратона. За съжаление коронната му дисциплина от 25 км  не е олимпийска. Родопският исполин е единственият наш плувец с 4 олимпийски участия.

Съдийска балтия

Грациите на Илияна Раева затвърдиха заявката си за злато в Лондон с победата си на Световната купа пред родната публика в София. Звездите в художествената гимнастика вярват, че превъзходството на таланта и хилядите часове в залата ще са по-силни от традиционната съдийска балтия.

Чакаме и от Царицата

Няма как да не възлагаме надежди и на леката атлетика. По брой на извоювани квоти в историята ни тя отстъпва само на борбата – 8. Очаквано във фокуса на прожекторите е Ивет Лалова. Двукратната олимпийска финалистка е доказан боец, върна се на пистата дори, когато специалистите я отписваха заради свирепата й контузия, която за малко да я изхвърли от пистата.

Според постиженията и постоянството на почетната стълбичка през цялата й кариера е по-реалистично да очакваме медал в леката атлетика в Лондон от Ваня Стамболова. Състезателката на Георги Димитров-Корема ще има две възможности – на 400 м и 400 м с препятствия.

Да зарежеш пицарията заради олимпийския ринг

И заради традицията за отличия ще се бият боксьорите ни. Досега най-добрите родни ръкавици са спечелили общо 4 титли. Ветеранът Детелин Далаклиев  е надъхан да добави към световната си титла и олимпийски медал.

Братът на първия българин европейски шампион при професионалистите Кубрат Пулев – Тервел, също вярва, че ще стъпи на почетната стълбичка, преди да загърби аматьорския си статут. Александър Александров пък може да обърка сметките на великите сили в мъжкарския спорт.

Голямата бомба на олимпийския ринг може обаче да поднесе дама. Стойка Петрова извоюва историческа квота за бокса ни, но с това не свършват амбициите на добричлийката, която дори заряза работа си в столична пицария, за да се подготвя.

Няма как да не изпитваме възторг, че в сърцето на Лондон, където се провежда най-престижният турнир в тениса  „Уимбълдън“, ще имаме двама представители. Гришо Димитров влезе в историята като първият българин на олимпийския корт. Именно на Албиона пък Цветана Пиронкова накара света да заговори за нея с полуфинал и четвъртфинал от третия турнир в Големия шлем.
 
Волейболът – страдание и възторг

Всеки медал ще бъде повод за гордост, но нито един, дай Боже, няма да донесе повече радост от престижно класиране във волейбола.

След първоначалното униние заради раздорите в единствения ни колективен спорт на игрите, феновете вярват, че и младите лъвчета на Найден Найденов могат да компенсират надеждите им, в отсъствието на бойкотиращите Матей Казийски и Радостин Стойчев, и оправдалия се с лични причини Андрей Жеков

Водени от капитана Владимир Николов, нашите са амбицирани да донесат трети медал за мъжкия ни волейбол след сребърните отличия в Мюнхен’72 и Москва’80.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

анонимен

преди 11 години

пълните главите с глупости за отрицателно време

24

Яско

преди 11 години

Опсс, сега видях в кой форум на *** съм постнал! Няма да се повтори, със сигурност..

23

Яско

преди 11 години

Ворте, ти си завършен ***!!!!

fallback