Снимка: Reuters

Настоящият шампион Новак Джокович се класира за финала на тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис след невероятна петсетова драма срещу Анди Мъри – 6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5.

Двубоят на “Род Лейвър Арина” започна напълно според игровия план на Мъри – с поредица от дълги и изтощителни разигравания, но Джокович бързо се нагоди към този стил на игра и успя да вземе ранно предимство, което му позволи с лекота да спечели първата част.

Във втория сет обаче Мъри значително понамали броя на непредизвиканите си грешки, форхендът му най-накрая сработи и той започна да диктува темпото в разиграванията.

Британецът не само заличи ранно допуснатия пробив, но и след серия от четири поредно спечелени гейма успя да си осигури предимство, което се оказа достатъчно за изравняване на резултата.

15-минутният гейм на третия сет даде ясна индикация какво ни предстои оттук нататък, след като двамата опоненти се “вкопчиха здраво един в друг”, готови на всичко, за да стигнат до успеха.

В 10-я гейм Мъри отрази три сетбола и успя да се добере до тайбрек, в който реши да заложи на неизползван до сега прийом в играта си – подсечените удари от форхенд и бекхенд. Това свари сърбинът неподготвен и след 7:4 британецът за първи път излезе напред в резултата.

За съжаление на всички фенове на “шотландския боец” обаче четвъртата част започна и се разви кошмарно за него, след като той набързо позволи Ноле да натрупа аванс от 4:0, след което почти без борба сърбинът вкара мача в пети сет.

Той бе изпълнен с невероятен драматизъм и докара и двамата опоненти на ръба на изтощението.

В началото обаче изглеждаше така сякаш Джокович на парад ще мине през него, повеждайки набързо с 5:1, но Мъри защити прозвището си на непримиримия британец и след серия от четири поредни гейма в своя полза успя да изравни за 5:5.

Последва нов маратонски сервис гейм, в който сърбинът удържа подаването си, а след това стигна до решителен пробив, който го изпрати в директния сблъсък за трофея след близо 5-часова битка.

Още тенис новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase