Даниел ван Буйтен и Марко Ройс в борба за топката. Снимка: Ройтерс

Възроденият тим на Борусия Мьонхенгладбах разби на пух и прах Байерн Мюнхен с 3:1 и изскочи на второ място в класирането, само на точка зад поваления си голям противник.

Грешка на Нойер позволи на Марко Ройс да открие резултата и с това да изпълни заканата си, че ще даде на терена отговор на подигравките по негов адрес от Мюнхен, че не избра баварците за новия си договор.

За Байерн поражението е тежко, още повече че играта на отбора беше слаба и безидейна.

С изключение на наказания централен защитник Данте треньорът Люсиен Фавре можеше да разчита на най-добрите си играчи. В Байерн пък липсваше Франк Рибери, който получи червен картон в последния есенен мач и в зоната по лявото крило бе заменен от Тони Кроос.

Мачът започна силно и още в 11-ата минута нещата се изостриха още повече. Вратарят на Байерн Нойер беше притеснен от Херман и опита да изчисти топката. Стражът обаче я прати недалеч, право в краката на Марко Ройс. Младият национал стреля веднага в далечния ъгъл на опразнената врата и взриви стадиона - 1:0.

На практика това беше груба грешка на Нойер. Съотборниците му се втурнаха веднага напред и след три минути бяха близо до изравняването. Робен вдигна отдясно и Гомес стреля с глава, но младият вратар на Мьонхенгладбах Тер Стеген направи фантастично спасяване, предотвратявайки сигурен гол.

В следващите минути баварците владееха повече топката, но не можеха да направят нищо смислено с нея. Футболистите на Борусия изнасяха силна тактическа продукция, бяха затворили всички полета и изолираха играчите на Байерн един от друг.

Единствено далечните удари оставаха на баварците. И те стреляха – първо Тимошчук, след това и Кроос обаче не можаха да затруднят Тер Стеген, който хвана топката и при двете ситуации.

Домакините дебнеха всяка възможност за контраатака и добрата организация при тях им донесе резултат. В 41-ата минута Майк Ханке пусна впечатляващ извеждащ пас, елиминирал трима защитници едновременно, към Патрик Херман, който напредна отдясно и с майсторски удар преодоля Нойер – 2:0 за Борусия!

Нещата ставаха много трудни за Байерн, те опитаха натиск в началото на второто полувреме, но играта им изобщо не се връзваше, а и защитата оставяше огромни пространства за бързите нападатели на противника – пас на Аранго за малко не стигна до Ройс, който оставаше сам срещу Нойер.

Хайнкес опита и със смени – пусна Алаба, Рафиня. Промяна в положението на терена обаче не настъпи, баварците владееха топката, но играта им напред буквално биваше разбивана в двете редици на тактика Фавре.

А контрите на Борусия бяха убийствено прецизни и на висока скорост с едно подаване. В 72-ата минута Аранго открадна топката пред собственото поле, изведе Ройс по лявото крило. Халфът напредна и подаде невероятно през трима защитници на гостите извеждащ пас към Херман, който мигновено заобиколи Нойер и прати топката във вратата, а феновете на Мьонхенгладбах в луда еуфория – 3:0!

Този път обаче Байерн върна бързо гола – след корнер защитата на Борусия бе лошо подредена, топката попадна в Швайнщайгер, който с мощен удар под гредата даде нова надежда на отбора си.

Гостите натискаха, пет минути преди края нов гол висеше на косъм, но в последния момент Щранцл изчисти пред Мюлер, който само щеше да вкара топката във вратата. Резултатът обаче остана непроменен и след есенния си успех в Мюнхен Борусия постигна втора победа над Байерн в един сезон.

Още международни футболни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase