Снимка: архив Булфото

Ще успее ли Лотар Матеус да заслужи уважението на футболната общественост, начело на българския национален отбор по футбол? По всичко личи, че няма, пише в коментар германското издание "Зюддойче Цайтунг".

Отново сякаш целият свят е срещу Лотар Матеус. Докато България се готвеше за мача си с Швейцария, злите езици вече работеха срещу германския треньор. Отборът му загуби всякакви шансове за Европейското първенство догодина. След поражението от Англия и в двубоя в Базел Матеус се бореше единствено да запази мястото си. То обаче сериозно се разклати, след като "кръстоносците" отвяха "лъвовете" по безапелационен начин, допълва изданието.

В Германия никой не възприема Матеус насериозно. Дори по случай 50-тия му рожден ден медиите едва ли не се надпреварваха да го осмиват и да припомнят на аудиторията злополучните му изказвания, превърнали се в бисери. ("Един футболист трябва с пълна концентрация през всичките 90 минути да мисли за ...следващия мач").

От 10 споменавания на името му 8 ще са свързани с многобройните му любовни афери и провали като треньор. А някога полузащитникът бе култ. Като играч и на клубно, и на национално ниво, той бе една от гордостите на футболна Германия. Мечтата му обаче да продължи кариерата си и като успешен треньор не само не се сбъдва, а сякаш все повече се отдалечава.

Медиите му виновни...

2011 трябваше да бъде годината на възстановяване, в която чрез работата си с българския национален отбор той най-сетне щеше да се квалифицира за германската Бундеслига. Да поеме някой германски отбор и да престане да бъде обект на дюдюкания и вицове. Да, ама не. В едно интервю той хвърля вината за кривия си образ в германското общество върху медиите и съответно върху хората, които вярват на всички писания за него.

За предпочитане - червените килими

В България той беше конфронтиран с непозната му реалност, със страна, затисната от корупция и безработица, с лоши пътища и подкупно футболно ръководство, пише "Зюддойче Цайтунг" и продължава: Задачата му не е никак лесна. Целта на треньора и неговия агент Вим Фогел е да излезе от страниците на булевардната преса. А това най-добре ще се получи чрез успехи във футбола. Това го съветват малцината, които вярват в него като треньор, сред които са Франц Бекенбауер и президентът на Байерн Ули Хьонес.

Въпреки ценните съвети и искреното намерение, Матеус не може да се откаже от червените килими и обективите на фотоапаратите, защото подобно на друг бивш идол, а именно Борис Бекер, Лотар е превърнал известността си в нещо като професия. Може и да е неприятно да ти се смеят, но честата ти поява в пресата ще ти осигури ако не уважение, то поне рекламни договори. А от пари всеки има нужда, нали?, завършва германското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase