Снимка: Reuters
fallback

Безспорно най-добрият плувец на България Петър Стойчев успя да постигне много престижен успех, след като стана световен шампион в дисциплината на 25 километра на Световното първенство по плувни спортове в Шанхай.

Стойчев успя да се справи с конкуренцията в доста топлото време и успя да спечели златния медал.

Многократният носител на Световната купа записа най-добро време от 5:10.39.8 часа и спечели надпреварата само няколко дни, след като остана 27-ми в дисциплината 10 километра в открити води.

Владимир Дячин от Русия пък финишира на втората позиция, на 35.8 секунди след българския плувец, а Чаба Герчак от Унгария грабна бронзовото отличие, на 38.3 секунди след Стойчев.

Българинът обаче не успя да успя да спечели квота за Олимпийските игри в Лондон от шампионата в Китай, тъй като олимпийска е само по-късата дeстанция.

Първите десетима в надпреварата на 10 километра вече се класираха за Лондон, а през юни следващата година ще бъдат разпределени останалите 14 места в единствената олимпийска дестанция в маратона.

Шестима плувци, включително и вчерашният победител на 5 километра Томас Лурц (Германия) и сребърен медалист на 10 километра, се отказаха да участват в 25-те километра.

Други деветима път се отказаха по време на самото състезание. Причината беше една – изключително горещата вода – 30,4 градуса по Целзий.

Още спортни новини от Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 12 години

дЕстанция?? Два пъти сте го писали даже!!

65

Анонимен

преди 12 години

Браво! Един истенски българин. Не се съмнявам, ако реши Петър Стойчев, ще спечели и олимпииска квота за Лондон! Не веднаж е прославял България, желая му желязно здраве и още по голям хъс за победи!

64

Невероятен!

преди 12 години

Уникален Петър Стойчев! Жалко, че плуването особено маратонското не е комерсиален спорт и почти не се чува за него и подвизите му!!!!

fallback