Японката Шизука Аракава сътвори невероятен подвиг за своята страна и спечели златния олимпийски медал във фигурното пързаляне при жените.

Това е първата олимпийска титла за Страната на изгряващото слънце в историята на фигурното пързаляне и първи златен медал на Игрите в Торино.

24-годишната фигуристка попари тотално надеждите на Русия да вземе всички медали във фигурното пързаляне и върна интригата в състезанието, което се смяташе за предварително нагласено в полза на Русия.

Аракава, която е световна шампионка от 2004-а, изигра чисто програмата си по музика от операта „Турандот“ на Пучини, изпълни пет тройни скока и това бе достатъчно, за да завоюва титлата, след като нейните две конкурентки направиха груби грешки.

Сребърният медал отиде при американката Саша Коен, която водеше след кратката програма. 21-годишната надежда на американците да запази златния олимпийски медал при янките падна още на първия си скок и се прости с шансовете за златото.

Истинска трагедия на леда изживя 7-кратната европейска шампионка Ирина Слуцкая. 27-годишната рускиня излезе последна на леда, с пълни шансове при чисто изиграна програма,  да се прибере вкъщи с титлата.

Слуцкая обаче направи нелепа грешка при троен ритбергер и падна. Това разстрои тотално изпълнението й и в крайна сметка съдиите я пратиха на трето място.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase