Лукойл Академик напусна достойно турнира за купата на УЛЕБ. Тимът на Константин Папазов имаше да наваксва 20 точки пасив от първия мач срещу Цървена Звезда, но в реванша от 1/8 финалите успя да победи само с 3 – 85:82. Така студентите напуснаха борбата за 3-и пореден път на този етап от надпреварата.

Отборът обаче може да се гордее с представянето си, защото четирима основни играчи бяха с контузии. Кениън Уикс и Георги Чековски бяха оперирани, а Дейвид Саймън и Ламонт Джоунс не бяха пълноценни, тъй като имаха травми.

Лукойл започна силно и поведе с 5:0 и 12:6 в началото. Постепенно обаче гостите заиграха спокойно и в края на първата четвърт резултатът бе 20:20. Баскетболистите на Звезда имаха сериозно предимство в борбата под коша, като овладяха 44 срещу 31 борби за Лукойл и това се оказа фатално.

Бойко Младенов не успя да се справи с центровете на гостите и направи 5 фаула за 9 минута на игрището. На почивката сърбите имаха 2 точки аванс, а в началото на второто полувреме Тити Папазов пусна в игра невъзстановения Ламонт Джоунс.

Въпреки контузията си американецът се включи отлично и завърши с 10 точки и 6 асистенции, внасяйки ред в нападението на Лукойл Академик. В последната част българският шампион успя да поведе на няколко пъти, но не и да се откъсне в резултата.

30 секунди преди края студентите поведоха с 83:80 след 4 поредни успешни наказателни удари на Ламонт Джоунс. Милан Гурович върна 2 точки за Звезда от линията, но след това Тодор Стойков също отбеляза на два пъти и донесе победата.

Капитанът на Лукойл завърши с 29 точки, от тях 5 тройки и се бореше като лъв, но само неговите усилия не стигнаха. Дейвид Саймън добави 14 точки, въпреки че в последната четвърт на два пъти получаваше лекарска помощ, заради контузията в лявото си рамо.

Играчите заслужават само поздравления за сърцатата си игра и характера, който показаха и могат да се оттеглят с високо вдигнати глави. Те обаче не успяха да преодолеят многото проблеми и да се преборят с много силния състав на Цървена Звезда, за който петима баскетболисти вкараха 10 и повече точки.

Все пак тимът остана непобеден в своята зала през този сезон от турнира, като това бе шестата му поредна домакинска победа. На 1/4 финалите Звезда ще се изправи срещу Динамо Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase