Снимка БГНЕС
fallback

12 пъти отклонение има в данните за качество на въздуха в София, общината ще прави нова програма.

Лидери сме в класацията за качество на въздуха, но отдолу нагоре и това не е повод за гордост, заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг днес.

Предишната управа на града е инвестирала 1 милион в нещо, което дава неверни данни, каза още Терзиев и добави, че не може да се има доверие на настоящата общинска мрежа AIRTHINGS.

Едва 5 на брой са много прецизните станции в София, а планът на “Московска” 33 сега е да изгражда мрежа от сензори. Ще се работи по нова програма за чистотата на въздуха.

Всъщност гражданските устройства на AirBG са доста по-надежди в редица показатели, заяви кметът на София.

Заместник-кметът Надежда Бобчева от своя страна посочи трите най-големи източници на замърсяване в София.

Това са битовото отопление, калните петна и транспортът.

Районните администрации разполагат с 50% повече средства за елиминиране на калните точки в кварталите, съобщи тя и подчерта, че програмата за подмяна на отоплителни уреди също отчита добри резултати. 2000 по-малко са димящите комини в София.

И Терзиев, и Бобчева съобщиха, че цялата собственост на мрежата за качество на въздуха е собственост на чужда фирма, Столична община дори няма достъп до данните.

Данните не са верни и ние нямаме контрол върху инфраструктурата, която дава тези данни, заяви Васил Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Моко

преди 27 минути

В общинския съвет се говори, че има клип как един бежанец го поставя на Терзийката в тоалетната на халите. Чакаме опънатия да излезе да каже, че не е вярно това със замърсяването. А какви ги върши в личен план, никой няма право да го критикува.

58

Анонимен

преди 30 минути

Терзиев откакто си кмет заедно с Бонев тук всичко се руши НЕ го ли виждаш Само знаеш да лъжеш да заблуждаваш все някой ти е виновен Солидно си увеличихте заплатите ЗА вас да има ОСТАВКА НЕ СТАВАТЕ НЕ РАБОТИТЕ ВЪН

57

Пешо

преди 32 минути

Е остава да имате и достъп. Гроб се правеха 20 години. че всичко е точно, зиловете и строителството кипяха. Но изгорели газове и прахоляк, не!

fallback