Снимка: БГНЕС

От около 2 години няма особен прираст на жителите и броя на пришълците в София, но търсене на имоти за живеене продължава да има. Според брокера Ивайло Симеонов вече никой не вярва на приказките, че има балон. Стойностните имоти държат висока цена и дори поскъпват. Цена от 1000 евро на кв. м. вече са фантастика, не може да се намери дори при търг от частен съдебен изпълнител или банка, допълни брокерът пред БНР.

"Нормално е през лятото да има охлаждане на пазара, но през есента може да очакваме пик в търсенето. Недвижимото имущество в хубава локация и сграда продължава да бъде добра инвестиция. С оглед по-дълбоката интеграция в ЕС и влизането в еврозоната няма как имотите в България да поевтинеят”, каза Симеонов. Експертът потвърди, че цената на апартамент над 120 квадрата в добра градска зона, след довършване и обзавеждане започва да гони милион, в лева.

Тенденцията за изнасяне от София още по време на ковид пандемията продължава да разширява околността на столицата, където се купуват къщи.

Хора, които няма достатъчно за апартамент, са по-готови да купят гараж, затова и там цените растат.

Според брокера по-лесно увеличава стойността си имот, който е близо до метрото или до бъдеща метролиния. При гаражите това важи за квартали с презастрояване, където местата за паркиране стават все по-малко, дори и при синя или зелена зона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase