Снимка БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев призова правителството да изплати на Столична община 28 млн. лева натрупани задължения като компенсация за издадените преференциални карти за градския транспорт.

Терзиев поясни, че през последната година кметството продава повече билети и карти за обществения превоз, но паралелно с това се засилва проблемът със субсидираните превозни документи.

"Едно от големите предизвикателства, които срещаме, е какво се случва с компенсациите от държавата относно преференциалните карти за градски транспорт, които ние издаваме за децата под 12 годишна възраст. Натрупаното до юни месец задължение е от 28 млн. лева. Надяваме се държавата да си влезе в ролята и да бъдем компенсирани, защото влизаме в ситуация, в която ние изпълняваме дългосрочните цели и въпреки това ще бъдем наказани", коментира Терзиев, цитиран от БТА.

Заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов отбеляза, че има повече продадени билети, или това са 2,7 млн. лв. повече спрямо заложената рамка в бюджета. "Това, че ние имаме ръст със 7% на издаваните карти, ще отвори дупка в бюджета", изчисли той.

"Компенсациите за карти за преференциално пътуване бе политика, въведена по настояване на държавата. Затова призоваваме правителството да си свърши работата и да изплати дължимите компенсации, за да може градският транспорт да си върши работата - да движи София напред", коментираха от "Спаси София".

Кметът Терзиев призова още държавата да чуе призивите на общините и да намери дълготрайно решение. "Когато ти се вменява едно задължение от държавата, тя да участва в покриването на тези компенсации", коментира той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase