Снимка БГНЕС

В емблематичния Централен универсален магазин (ЦУМ) в София ще има промяна, като ще се обособи хотелска, търговска и музейна част.

В ЦУМ ще има петзвезден хотел, СПА център, заведения за хранене и атракции, конгресна зона и пространство за споделена работа. Освен това ще бъдат изградени още бизнес център и акселератор, фокусирани върху насърчаване на сътрудничеството между частния сектор в България и арабските страни.

В добавка ще има и луксозни магазини със специално представяне, напомнящо за изкуството на древния Египет, става ясно от съобщение на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) до медиите.

През 2004 г. сградата на ЦУМ беше купена от пловдивския бизнесмен Георги Гергов по негови думи за 30 млн. евро с кредит.

Първоначално плановете му бяха да трансформира мястото за продажба на луксозни стоки. След това през годините периодично се появяваха съобщения, че в ЦУМ ще се премести експозицията на Историческия музей.

Дори през 2012 г. тогавашният министър на културата Вежди Рашидов обяви, че е решено, че НИМ се мести в ЦУМ. Това обаче не се случи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase