Общ преглед

Сагата с крокодила Кроко от Ботунец не стихва. След като стана известно, че звярът живее в дупка с вода в селото, местна власт и държавни институции не могат да стигнат до решение какво да правят с него. Стопанинът му обаче е гонен по устав - сега ще го глобяват за 8 отсечени дървета заради басейна на Кроко.

Въпреки желанието на РИОСВ - София да вземат крокодила и да го отведат в новия му дом - Софийската зоологическа градина, те не успяха да представят необходимия документ. От своя страна досегашният собственик на влечугото и хора от квартала отказват да го предадат доброволно. Според тях това е цирков артист, който трябва да продължи да живее в тяхното село - квартал на София.

Още по темата
Вече има изградени заграждения около басейна на животното. "Тези условия не са оптимални, но предполагам, че това са временно заграждения, което собственикът е направил, докато подготвя постоянния терариум. Сега времето е топло, може да живее известно време в тези условия", каза пред NOVA Симеон Луканов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

По думите му за отглеждането на нилски крокодил са необходими документи и чип, но няма такива изисквания за частни собственици. "Ако направи условия, в които животното се чувства добре, няма изисквания за минимална водна и сухоземна част, като например за зоопарковете", обясни експертът.

Наличието на много хора обаче представлява опасност.

"То може да реагира агресивно, важно е, докато се сканира чипът, да няма много хора", предупреди Луканов. "В зоопарк или зоокът крокодилите трябва да разполагат с 12 кв.м сухоземна и 20 кв.м водна част, в която да е достатъчна да се потопи", каза още той.

Кметицата на район Кремиковци Лилия Донкова посочи вчера, че това не е единственото нарушение на стопанина на Кроко. Той е отсякъл 8 дървета, за които ще плати по 500 лева за всяко. Освен това, дупката е изкопана на територията на обществен имот и има няколко незаконно поставени контейнера. "Очакваме институциите да си свършат работата и да издадат протокол за извеждане на крокодила", каза Донкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase