Снимка: БГНЕС

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества.

От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен".

Докладът ще бъде гласуван на утрешното заседание на Столичния общински съвет, съобщи БНР.

Според общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София не става ясно как са избрани кандидатите за нови ръководители на дружествата и това е "триумф на задкулисието".

Общинският съветник от "Спаси София" Андрей Зографски, и Ваня Григорова - от "БСП за България" призоваха общинските съветници да не гласуват отстраняването на инж. Стоян Братоев от поста директор на Столичния Метрополитен, тъй като има своите заслуги за успешното ръководене на общинското дружество.

Заместник-кметът по финанси Иван Василев призова съветниците от БСП за България и ГЕРБ-СДС да преосмислят решението си за смяна на ръководствата на общинските дружества с анонимни лица.

"Днес сте готови да направите най-голямото престъпление за този мандат. Приехте въпреки това доклада, за което ви благодаря – за заплатите и за парите за авто- и електротранспорта. Правим всичко възможно да пуснем средствата, но при мен остава дълбокото съмнение дали новите управляващи дружествата наистина ще бъдат гарант, че тези средства ще идат по предназначение, а не по партийни или други каси", коментира Иван Василев.

Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метропоритен" е атентат срещу софиянци, заяви в Столичния общински съвет кметът на София Васил Терзиев. "Видяхме първа част на едно безобразно решение, утре чакаме да се довърши грозната пиеса, на която сме свидетели и на която не можем да бъдем безразлични", заяви Терзиев.

Той даде извънреден брифинг съвместно с общинските съветници от ПП-ДБ-СС след успешно приетия доклад на общинските икономическа и инженерна комисии за избора на временни ръководства на шест общински дружества - Топлофикация, всичките транспортни оператори и Софинвест.

"С лека ръка днес се гласува доклад за смяна на ръководствата на шест от най-важните общински дружества в града ни, управляващи 3 млрд. лв. За един ден да се запознаем с доклад от 120 стр., за да може ръководителите да бъдат сменени с 30 човека, за които - ако питаме общинските съветници какво знаят за тях, ще се покаже, че не знаят нищо", смята Терзиев.

Той определи процеса по номинираните временни ръководители като "абсолютно непрозрачен" и "без един аргумент".

Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ-СС, пък определи ГЕРБ и БСП като партийни и политически терористи. "Икономическите интереси ги събраха. Всеки път, когато се гласуват пари, БСП са с ГЕРБ", коментира Бонев.

Вносителят Карлос Контрера обясни, че предложените временни фигури са хора с опит в Столична община, в националната власт и в търговски дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase