Снимка: БГНЕС

Проф. Тодор Кантарджиев отчита като грешка, че по време на продължителния сух период не са били взети необходимите мерки за пръксане и косене и резултатът е налице. “Ще има много кърлежи”, допълни пред БНР бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

“Има ли няколко дни засушаване, кърлежите се унищожават пълноценно при пръскане на тревните площи. Трябва да се коси, да се пръска и след това да не вали. Не знам защо, изчакаха да започне дъждовен период и стана така – да се пръска, след което веднага вали дъжд”, каза още специалостът.

По негови думи частните лаборатории в страната имат капацитет изследват кърлежите, във връзка с прехвърлянето на тази дейност от НЦЗПБ.

НЦЗПБ е започнал проучване за диагностика на Лаймската болест, съобщи проф. Кантарджиев. Става дума за метод за изследване на Т-клетъчния имунитет - болен ли е човекът от Лаймска болест или не е, поясни той.

"Когато те ухапе кърлеж и кърлежът бъде свален, хоботчето бъде свалено от човешкото тяло, задължително трябва да се вземе антибиотик", съветва той. Така по думите му 10 пъти пада вероятността човек да се зарази.

Проф. Кантарджиев каза, че кърлежите пренасят най-различни микроорганизми, не само Лаймска болест. “В кърлежи се откриват нови, неизвестни на сегашната наука видове микроорганизми."

"Кърлежът, след 3 дена, напил се, пада. Даже да не си го забелязал. Ти не разбираш, че си бил ухапан. Много нисък процент от заразените кърлежи предават инфекциите. Винаги ги предават след като са стояли повече от 12-24 часа върху човешкото тяло", коментира специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase