Снимка Столична община
fallback

Инсталация, символизираща времето, ще бъде монтирана в сърцето на София за период от една година. Авторът на проекта "Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било" Красимир Терзиев е спечелилият творец, който ще изложи идеята си на мястото на някогашния мавзолей на Георги Димитров на площад "Александър I".

Творбата представлява послание, изписано с 56 обемни светещи букви, подредени в кръг, върху които ще може да се сяда и дискутира.

"През тази година продължаваме програмата "Навън" на Столична община, в която на мястото на някогашния мавзолей даваме място на творци за тяхната намеса в градска среда, съобщи вчера Яна Генова, заместник-кмет по културата, предаде БГНЕС.

Проектът на Красимир Терзиев бе избран в конкурс още през 2021 г. През 2022 г. пък бе одобрено финансирането за него - 100 хиляди лева.

"Това е текст, който свърза историята на бившия мавзолей, така и с особения момент на съвременността, в който пребиваваме – с преработването на миналото и визиите за бъдещето", заяви Красимир Терзиев за инсталацията. Той поясни, че основното му желание е било да привлече публиката и тя да стане част от произведението.

Предлага се структурата на кръг, положен хоризонтално върху терена, позволяващ поглед отдалеч единствено през нощта, когато надписът светне, но заедно с това и обживяване на самата структура през цялото време с предоставянето на възможността хората да седнат върху буквите в кръг и станат част от произведението в символичен но и в съвсем физически приобщаващ план.

"Този кръг от триизмерни букви е с диаметър 10 метра и публиката може да сяда в кръга, планираме дори програми със събития. Идеята е да скъсим дистанцията и хората да станат част от проекта", обясни Красимир Терзиев.

Откриването на инсталацията ще бъде в дните след Великденските празници.

Преди това на мястото на мавзолея бяха издигнати последователно "Бронзовата къща" на Пламен Деянофф и "Един човек" на Веселин Шурелов. И двете бяха приети противоречиво от обществеността, припомня "Сега".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 4 седмици

Имаме забележки по формата, обема, смисъла, достъпността, представителността и НАЙ-ВЕЧЕ по художествената стойност на "инсталацията", посланието в този несвързан и произволен текст и неговата ЦЕНА.

34

Анонимен

преди 4 седмици

Само напълно завършен *** може да прасне надпис, който може да бъде прочетен само ако читателят направи пълен кръг из градината и се пази да не се претреппе по стълбите, докато търси началото на това нещо горе, турено на съвсем произволно място без никаква логика. Между другото, всички места за сядане трябва да бъдат загърбени с нещо, защото хората се чувстват несигурно и стават неспокойни, ако ги накараш да стоят насред открито пространство, дори и да не им нарисуваш мишени.

33

Анонимен

преди 4 седмици

Защо са турили паразитното "да се случи"? Случки се случват, и недоразумения като тоя въртел от нечетливи букви без препинателни знаци. Не го изкаме това претенциозно и тъъпо грозилище в парка!

fallback