Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от групата на ПП-ДБ-СС Цветелина Симеонова - Заркин и Димитър Петров предлагат СО да задържи минералната баня в кв. "Горна баня" и спешно да я ремонтира. Предложеният доклад ще бъде разгледан утре на редовно заседание.

Общинските съветници предлагат СОС да възложи на кмета Васил Терзиев да предприеме всички необходими действия пред областния управител на София Столичната община да запази правото си на собственост за нов петгодишен срок.

Според общинските съветнци банята спешно се нуждае от ремонт и реставрация. За последните шест годни такива дейности не са извършвани. Сградата е с напукана и обрушена мазилка, нарушена е целостта на някои тухлени стени, покривната конструкция е в лошо състояние, дограмата е запазена, но липсват прозорци, скулптурите на покрива се рушат.

Също така общинските съветници намират за нужно ремонтните дейности да се извършват още тази година с цел  спасяването на банята. Като начало трябва да бъде направено актуално обследване и изготвяне на инвестиционен проект с финансиране от бюджета на Столичната община. Реализирането на тези намерения е свързано със запазването на правото на собственост на общината върху банята, което е възможно да загубим поради неизвършени ремонтни дейности. Намеренията са сградата да бъде използвана по предназначение.

В доклада на вносителите се посочва, че с решение на Министерски съвет от 2017 г. сградата и терена на минералната баня в "Горна баня" е гласувано да бъдат прехвърлени безвъзмездно от държавата на общината за нуждите на Регионалния исторически музей – София, в качеството му на партньор с проектно предложение по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" с цел реновиране на недвижима културна ценност.

Проектът не е одобрен за финансиране, а общината не е отделила средства за ремонт, поради което Столичната община може да загуби правото на собственост според чл. 54 от Закона за държавната собственост (ЗДС). Това ще възпрепятства предприемането на каквито и да било действия от страна на Столичната община и разрушаването на банята ще продължи, се посочва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase