Снимка: БГНЕС

По повод 145 години от обявяването на София за столица на България кметът Васил Терзиев поздрави гражданите. Терзиев каза, че София е символ на търсещите хора, които изграждат облика ѝ. Той отбеляза още и, че  от 145 години градът не спира да расте.

Всички софиянци дължим на града ни много работа, за да бъде София една достойна европейска столица, посочи още той. По думите му само заедно градът може да върви в правилната посока, просто трябва да го обичаме и да го пазим, да е по-хубав и чист, добави кметът.

По повод празника от днес до края на седмицата ще има концерти, изложби, исторически маршрути и филмови фестива. Кметът Терзиев посочи, че днес 17 от спирките на софийското метро ще се превърнат в сцена за млади музиканти, а входът за експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ ще е свободен. Софиянци ще могат да гледат документални ленти с участието на градските герои на София и да се срещнат с някои от екипите, създали филмите.

Чествания ще продължат и през почивните дни, когато отварят вратите на емблематичните сгради на Столичната община на ул. “Московска” 33 и на крипта на базилика „Света София“ на ул. “Париж” 1 за разходка и беседи. Там гражданите ще могат да научат как е изглеждала София след Освобождението, какви са били приходите и разходите на първия общински бюджет, защо Константин Иречек нарича града ни „българската Венеция“. В сградата на ул. „Московска“ № 33 ще бъде изложен и оригиналният проект за столичния герб, създаден от Харалампи Тачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase